Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

LA MONNAIE DE MUNT

Alain Altinoglu

Muziekdirecteur

De Franse dirigent Alain Altinoglu werd in 1975 geboren in Parijs en studeerde er aan het Conservatoire national supérieur de musique, waar hij tegenwoordig
ook doceert. Nadat hij het Symfonieorkest van de Munt dirigeerde in Cendrillon (Massenet) en diverse concerten, werd hij in januari 2016 muziekdirecteur van de Munt. Sindsdien bracht hij aan het hoofd van ‘zijn’ orkest gevierde interpretaties van De gouden haan (Rimski-Korsakov), Aida (Verdi), Dialogues des Carmélites (Poulenc), Lohengrin (Wagner), Hertog Blauwbaards burcht (Bartók) en Don Pasquale (Donizetti), naast een breed symfonisch repertoire: van Beethoven naar Stravinsky over Brahms, Berlioz, Fauré, Janáček, Bartók en Ravel.

De voorbije seizoenen maakte Alain Altinoglu onder meer een succesvol debuut in Bayreuth met Lohengrin (Wagner) en aan het Londense Royal Opera House Covent Garden met Don Giovanni (Mozart). Andere hoogtepunten zijn de wereldcreatie van Rote Laterne (Christian Jost) aan het Opernhaus Zürich, Manon Lescaut (Puccini) aan de Bayerische Staatsoper, de Tsjajkovski-‘double bill’ Jolanta / De notenkraker aan de Opéra de Paris en nieuwe producties van Macbeth (Verdi, Wiener Staatsoper), Salome (Strauss, Deutsche Oper Berlin) en Pelléas et Mélisande (Debussy, Opernhaus Zürich en Wiener Staatsoper). In oktober jongstleden dirigeerde hij Les Troyens (Berlioz) aan de Staatsoper Wien.

Hij dirigeert daarnaast geregeld prominente orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchestra, de Wiener Philharmoniker, het Orchestre National de France, het Orchestre de Paris, de Staatskapelle Dresden, het Tonhalle Orchester Zürich en de Berliner Philharmoniker.

Als pianist wijdt Alain Altinoglu zich samen met mezzosopraan Nora Gubisch aan het liedrepertoire. Met zijn familieboek Maestro Muziek! en zijn populaire familieconcerten zoals Beethoven for Kids laat hij kinderen de wereld van de klassieke muziek ontdekken.

Agenda
  • 03.09.2019: Concert Ein Heldenleben (Symfonieorkest van de Munt / Paleis voor Schone Kunsten Brussel)
  • 20.09 > 05.10 2019: Opera Macbeth Underworld (Symfonieorkest van de Munt / Koninklijke Muntschouwburg)
  • 10.10.2019: Concert Moesorgski / Rachmaninov (London Symphony Orchestra / Barbican Centre)
  • 24.10.2019 :  Concert Moesorgski / Shostakovich (NDR Elbphilharmonie Orchestra / Matthias Goerne / Elbphilharmonie Hamburg)
  • 25.10.2019 :  Concert Moesorgski / Shostakovich (NDR Elbphilharmonie Orchestra / Matthias Goerne / Lübecker Musik- und Kongresshallen GmbH)