MM Tickets is gesloten van zondag 11 juli t.e.m. maandag 16 augustus, maar u kunt nog steeds tickets boeken via onze website. De Munt wenst u een fijne zomervakantie!

Sluiten

Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

© Marion De Man

Opera

Tristan
und Isolde

Richard Wagner

Inleiding

“Aangezien ik in mijn leven nooit echt het liefdesgeluk heb ervaren, wil ik een gedenkteken oprichten voor deze mooiste aller dromen, een werk waarin van begin tot einde deze liefde volledig tot uitdrukking kan komen”, zo schreef Richard Wagner aan Franz Liszt in december 1854. In die periode maakte hij de eerste schetsen voor Tristan und Isolde. Wagner vatte zijn opera op als een omvattende dialoog van twee geliefden, Tristan van Cornwall en de Ierse prinses Isolde, die aan koning Marke wordt uitgehuwelijkt. Tristan und Isolde is Wagners hymne aan de liefde en aan de dood, waarmee hij resoluut nieuwe wegen insloeg op harmonisch, melodisch en esthetisch vlak. Met beeldend kunstenaar Alexander Polzin ambieert Ralf Pleger, gelauwerd cineast van innoverende muziekfilms, een onderdompeling in de wagneriaanse verbinding van tekst en muziek. Een concept dat Alain Altinoglu alle ruimte biedt om deze partituur in zijn kosmische dimensie te laten weerklinken.

SYNOPSIS

Om haar uit te huwelijken aan koning Marke brengt Tristan, diens trouwste vazal, de Ierse koningsdochter Isolde naar Cornwall. Tijdens de reis probeert Isolde de intense maar onuitgesproken liefde die vooraf tussen haar en Tristan was ontstaan te doven met een dodelijk gif. Isoldes vertrouwelinge Brangäne vervangt dat gif echter door een liefdesdrank, waardoor Tristan en Isolde nu onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hun geheime liefdesband wordt echter spoedig aan Marke verraden door de jaloerse Melot, die Tristan ook dodelijk verwondt. Tristan wil Isolde nog een laatste maal zien voordat hij sterft, maar wanneer zij komt, trekt hij zelf zijn wonde open en bezwijkt hij in haar armen. Isolde volgt hem in hoogste extase in de dood.

Downloads
Galerij

Galerij

 

Tristan und Isolde - Inleiding door Reinder Pols by La Monnaie De Munt
Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU
Artistiek conceptRALF PLEGER & ALEXANDER POLZIN
RegieRALF PLEGER
DecorALEXANDER POLZIN
KostuumsWOJCIECH DZIEDZIC
BelichtingJOHN TORRES
Assistent belichtingKATE BASHORE
ChoreografieFERNANDO MELO
KoorleiderMARTINO FAGGIANI

TristanBRYAN REGISTER
CHRISTOPHER VENTRIS (4, 7, 10, 16, 19)

König MarkeFRANZ-JOSEF SELIG
IsoldeANN PETERSEN
KELLY GOD (4, 7)
RICARDA MERBETH (10, 16, 19)

KurwenalANDREW FOSTER-WILLIAMS
BrangäneNORA GUBISCH
EVE-MAUD HUBEAUX (4, 7, 10, 16, 19)

Melot / Ein SteuermannWIARD WITHOLT
Ein Hirt / Ein junger SeemannED LYON

Symfonieorkest en herenkoor van de Munt

ProductieDE MUNT / LA MONNAIE
CoproductieTEATRO COMMUNALE DI BOLOGNA

Met de steun van TAX SHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID, IN SAMENWERKING MET PROSPERO MM PRODUCTIONS NV EN TAXSHELTER.BE POWERED BY ING

In coproductie met Shelter Prod en Prospero MM Productions met de steun van Taxshelter.be en ING met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid

Data & tickets

Data