Voor alle voorstellingen en activiteiten tot alvast eind december moet iedereen vanaf 16 jaar een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Meer informatie

Sluiten

Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

© Albarran Cabrera
begint vroeg

Opera

Lohengrin

Richard Wagner

Inleiding

“In werkelijkheid is deze Lohengrin een volstrekt nieuw verschijnsel voor het moderne bewustzijn!” Richard Wagner zag zelf de nieuwheid in van zijn zesde muziektheaterwerk, dat hij voltooide in het revolutiejaar 1848. Hoewel het nog tot zijn ‘romantische opera’s’ gerekend wordt, kondigt zijn nieuwe visie van het muziekdrama zich hierin reeds duidelijk aan. Bij hem wordt de middeleeuwse sage van de zwaanridder een bezinning over de ware liefde die geen vragen stelt. Muziekdirecteur Alain Altinoglu, die dit werk reeds in Bayreuth dirigeerde, staat garant voor de muzikale kwaliteit, terwijl regisseur Olivier Py, in de Munt reeds bekend van zijn schitterende producties Les Huguenots en Hamlet, Wagners politiek-revolutionaire kantjes zeker niet wegvijlt. “Lohengrin begrijpen kan slechts diegene die zich van elke modern-ogende, veralgemenende voorstellingsvorm kan bevrijden om de fenomenen van het echte leven te zien”, meende Wagner zelf. Een uitdaging voor ons allen?

Synopsis

In het 10de-eeuwse Antwerpen wordt Elsa, dochter van de hertog van Brabant, door ridder Telramund ervan beschuldigd haar broer Gottfried, de troonopvolger die spoorloos verdween, vermoord te hebben. Ze roept de hulp in van de zwaanridder Lohengrin, die haar in een droom verschenen was. Het wonder geschiedt: Lohengrin verschijnt nu echt en verslaat bij wijze van godsoordeel Telramund in een tweestrijd. Na zijn overwinning zal hij met Elsa trouwen, op voorwaarde dat zij nooit naar zijn naam of afkomst vraagt. Op aanstoken van Telramunds jaloerse vrouw Ortrud stelt Elsa toch de verboden vraag. Lohengrin moet zich kenbaar maken maar is daardoor verplicht Elsa te verlaten. Voor hij afscheid neemt, ontmaskert hij Ortrud als de boosdoenster die Gottfried betoverd had. Terwijl Gottfried terugkeert, zakt Elsa levenloos in elkaar.

Downloads
Galerij

Galerij

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingALAIN ALTINOGLU
RegieOLIVIER PY

Decor en kostuumsPIERRE-ANDRÉ WEITZ
BelichtingBERTRAND KILLY
KoorleiderMARTINO FAGGIANI

Heinrich der VoglerGABOR BRETZ
LohengrinERIC CUTLER
BRYAN REGISTER (20, 24 & 27.04, 02 & 06.05.2017)

Elsa von BrabantINGELA BRIMBERG
MEAGAN MILLER (20, 24 & 27.04, 02 & 06.05.2017)

Friedrich von TelramundANDREW FOSTER-WILLIAMS
THOMAS JESATKO (20, 24 & 27.04, 02 & 06.05.2017)

OrtrudELENA PANKRATOVA
SABINE HOGREFE (20, 24 & 27.04, 02 & 06.05.2017)

HeerruferWERNER VAN MECHELEN
Vier Brabantische EdleZENO POPESCU
WILLEM VAN DER HEYDEN
KURT GYSEN
BERTRAND DUBY

EdelknabenRAPHAËLE GREEN
ISABELLE JACQUES
VIRGINIE LÉONARD
LISA WILLEMS

Symfonieorkest en koor van de Munt

ProductionLA MONNAIE / DE MUNT
Co-productionOPERA AUSTRALIA, THÉÂTRE DU CAPITOLE (TOULOUSE)

Data & tickets

Data