Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

LA MONNAIE DE MUNT

© Anne-Sophie Noël

Renovatie van het theater

Een van de essentiële onderdelen van de renovatie van de Muntschouwburg bestaat uit het plaatsen van een nieuwe toneeltoren met 4 scèneliften. Op woensdagen 15 en 22 februari werden telkens twee liften geleverd en in het theater geplaatst.

Nachtelijk transport tot in Brussel centrum

Deze scèneliften werden in Oostenrijk gemaakt. Door de enorme afmetingen – 14,5 meter lang en 2,6 meter breed en een gewicht van maar liefst 34 ton – kunnen ze enkel ’s nachts met uitzonderlijk vervoer tot in het centrum van Brussel worden gebracht.

Hoe komen de liften in het theater? 

Het is een technisch hoogstandje om deze liften in het theater binnen te krijgen.

Vooreerst moeten er twee gespecialiseerde kranen worden geplaatst in de volledig afgesloten Prinsenstraat en Leopoldstraat.

Vervolgens hijsen deze kranen de liften op tot zij op hun zijde het theater binnen kunnen door de decoringang (die op zijn beurt op het laagste niveau staat).

Helemaal beneden onder het podium heeft de aannemer rails gelegd waarop hij vier enorme mobiele hydraulische krikken heeft geïnstalleerd die per twee verbonden zijn door een balk. Deze twee “effers” worden aan weerszijden van de lift geplaatst, tillen de lift op en trekken die, zoals een containerlader, in het theater binnen.

Ten slotte moeten de liften horizontaal gezet worden door ze 90° te draaien waarna ze op hun definitieve locatie worden verankerd. Een heel nauwgezette operatie: tussen beide liften is er maar 2 millimeter ruimte voorzien op een hoogte van 3 meter! Ze moeten dus perfect worden rechtgezet zodat ze niet kunnen afwijken.

Een nieuwe toneeltoren met zijn vier scèneliften vormt een essentieel onderdeel van deze renovatieronde. Nu het kloppende hart van onze scène geplaatst is, komt het einde van de werken in zicht en kan de de toneelmachine zich langzamerhand beginnen warmlopen.

Deel deze pagina