Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

LA MONNAIE DE MUNT

© BUhlig

Mitridate, Re di Ponto

Wolfgang Amadeus Mozart
Productie uit 2016
Productie La Monnaie / De Munt

Regie
Jean-Philippe Clarac & Olivier Deloeuil > Le Lab

Decor
Martin Rick

Muzikale leiding
Christophe Rousset

TECHNISCHE INFORMATIE

 

Conceptnota voor de enscenering

Jean-Philippe Clarac & Olivier Deloeuil

Rondom ons allemaal vlaggen.

27, 28, misschien wel 29… De vlaggen van de lidstaten van de Europese Unie die in Brussel zozeer tot het straatbeeld behoren dat we ze haast niet meer opmerken... In welke mate zijn ‘wij’ van elders, en wie zijn ‘wij’ precies, toeschouwers-burgers die hier in het hart van de hoofdstad van de Unie zijn samengekomen voor een muzikale ceremonie?

Laten we onze oren toespitsen op een van de meest Europese vormen van de lyrische kunst, de opera seria. Laten we het subtiele spel van Mozarts dramaturgie bekijken, een buitengewoon systeem dat, hoewel al bijna drie eeuwen oud, een beeld brengt van onze eigen tijd. Een spel van ritmes en emoties, een formele schikking van codes die het mogelijk maakt dat het publieke optreden en de private hartstochten elkaar voortdurend beïnvloeden, in de politiek en in de familiale dynastieën die vandaag aan de macht zijn, net zoals dit het geval was bij hen die men indertijd de ‘machthebbers’ noemde.

Mitridate en zijn twee rivaliserende zonen, de Griekse Aspasia en de Romeinse leiders spreken ons vanop afstand toe, maar ze hebben het wel degelijk over ons. De verzetspogingen indertijd van de koning van Pontus tegen de Romeinse dominantie in het Middellandse Zeegebied, doen inderdaad denken aan de recente pogingen van bepaalde Europese leiders om de regels van de Unie aan te passen. Net zoals de vierentwintig uren van Racines tragedie ons doen denken aan de gespannen crisisvergaderingen die in Brussel zo frequent worden gehouden, waarbij bilaterale discussies in achterkamertjes en ophefmakende persverklaringen het ritme van de onderhandelingen sturen.

Mitridate als politiek-muzikale ceremonie voor ‘ons’ allemaal. Alsof we de disfuncties van de Europese Unie, van haar blokkeringen en haar mogelijke toekomst, uitspelen. Want vandaag, meer dan ooit, moet onze generatie de Europese droom in handen nemen. Wij moeten op onze podia de vlag van de Europese kwestie hijsen, om lessen te trekken uit haar mislukkingen en om haar toekomst veilig te stellen.

Een vlaggenspel dus.

27, 28, misschien wel 29… om de vlag van de verbeelding niet halfstok te laten hangen.

Vertaling: Koen Van Caekenberghe

CONTACT

Voor meer informatie over de verkoop en het verhuur van onze producties, neem contact op met:

Ekaterina Przhigodzkaya
Coproducties, verkoop en verhuur
e.przhigodzkaya@demunt.be

Galerij

Galerij

Deel deze pagina