De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

SCHOOLVOORSTELLING BIJWONEN

Opera (schoolvoorstelling) met inleiding van 2 lesuren op school of in de Munt

Black Lives Matter, politiegeweld, racisme, wereldwijd protest, …. Het was in 2020 én 2021 niet uit het nieuws weg te branden en maakte de nieuwe opera van Kris Defoort, die oorspronkelijk vorig jaar gepland stond, plots brandend actueel. Defoorts opera, gaat over het leven van een gezin uit de V.S. met een witte vader en een zwarte moeder. Het stond met twee voeten in de huidige realiteit, en het was dus des te jammer dat de wereldpremière moest uitgesteld worden.

Na een jaar uitstel is het dan eindelijk zo ver: in september 2021 kunt u samen met uw leerlingen deze nieuwe opera komen ontdekken in de Munt. Het verhaal haalde Defoort uit de gelijknamige roman van Richard Powers (2002) waarin u kennis maakt met de familie Strom. Powers vertelt erin hoe een Duits-Joodse vluchteling begin jaren ’40 van de vorige eeuw verliefd wordt op een zwarte Amerikaanse zangeres. Hoe ze samen een gezin stichten en welke moeilijkheden dat met zich meebrengt in de fel gesegregeerde Amerikaanse maatschappij. Hoe ze zich vervolgens terugtrekken binnen de veilige, warme en liefdevolle cocon van hun gezin en hoe belangrijk muziek daarbij is. Muziek vormt de rode draad doorheen de levens van de gezinsleden, muziek die hen verbindt maar hen uiteindelijk ook uit elkaar zal drijven.

Toen jazzpianist en componist Kris Defoort het boek las, zag hij meteen de mogelijkheden om dit meeslepende familieverhaal muzikaal te verklanken. Binnen de familie Strom zijn klassieke muziek, jazz en improvisatie immers geen tegengestelden. Integendeel, ze verrijken elkaar. Precies wat ook zo typisch is aan Defoorts composities. Verschillende werelden komen samen: zo wordt het Muntorkest versterkt door een jazzkwartet en wordt Ruth, de enige dochter van het koppel die andere muzikale wegen bewandelt dan haar getalenteerde oudere broers, gezongen door een hiphopzangeres.

Dit verhaal van racisme en uitsluiting, maar ook van liefde en doorzettingsvermogen is een verhaal waarin we ons allemaal kunnen herkennen. Of om het met de woorden van de componist te zeggen: “Bij mijn weten gebeurt het niet vaak dat een hedendaagse opera zo sterk verankerd is in het nu en toch ook zoveel universele thema’s aankaart”

Praktische info

  • Schoolvoorstelling op 21 september 2021 om 14u
  • inleiding van 2 lesuren op school of in de Munt
  • € 15 per ticket, inleiding inbegrepen, 1 begeleider per 16 leerlingen kan genieten van het leerlingentarief (€ 10)
SCHRIJF UW KLAS IN (1 formulier / klas)