Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

De Munt / La Monnaie

© Sanja Marušić

Orfeo & Majnun

Maak een creatieve reis naar de verhaalwereld van Orpheus & Eurydice en Layla & Majnun.

Het Europees project Orfeo & Majnun van de Munt werd geselecteerd door het programma « Creative Europe » van de Europese Unie.
Met trots kondigen wij aan dat Orfeo & Majnun verkozen werd tot transnationaal samenwerkingsproject ondersteund door het programma « Creative Europe » voor de duur van het project tot 2020. Het eindresultaat van het project wordt een transcultureel en participatief muziektheaterproject dat in juni 2018 te zien zal zijn in de Munt, en dat aangevuld wordt met een optocht en diverse randevenementen.
Als intiatiefnemer is de Munt de drijvende kracht achter dit project, in samenwerking met het Wiener Konzerthaus (Oostenrijk), het Festival d’Aix-en-Provence (Frankrijk), Valletta 2018 Foundation (Malta), Operadagen Rotterdam (Nederland), het Krakow Festival Office (Polen) en het MSMFeira (Portugal). Meer info op orfeoandmajnun.eu

HET PROJECT

In ons project Orfeo & Majnun smelten we de oude Griekse mythe van Orpheus & Eurydice samen met het bekende Midden-Oosterse liefdesverhaal van Layla & Majnun om er een nieuwe opera over liefde, verdriet en verlangen mee te vormen. We nodigen alle Brusselaars uit om in veelzijdige workshops mee te werken aan de realisatie van dit creatieve project, dat in verschillende fases zal verlopen.

 • In september 2017 starten de multidisciplinaire ateliers met de verschillende gemeenschappen die meedoen aan dit project.
 • In februari 2018 presenteren we het vervolg van de onophoudelijke creativiteit in de workshops: Songs of Longing in de Malibranzaal van de Munt.
 • In juni 2018 eindigt deze artistieke reis met de uitvoering van Orfeo & Majnun, een ‘community opera’ in twee delen:
  Een grootse voorstelling in de Grote Zaal van de Munt. Samen met jou en andere deelnemers uit verschillende scholen en gemeenschappen weven we rond de twee verhalen een schitterend tapijt van verschillende culturele invloeden, talen en muziekstijlen.
  Een openluchtparcours! We trekken met de zelfgemaakte dieren en mythische wezens door het centrum van Brussel, om de verhalen uit te beelden die jij misschien wel mee hebt bedacht. Een collectief feest met poppen, maskers, liedjes, teksten, installaties en muziek.
   
DE INSPIRATIE

Verlangen is niet alleen de allesoverheersende emotie in de harten van de gescheiden geliefden Layla en Majnun, het is ook de innerlijke kracht die Orpheus doet afdalen naar het dodenrijk om zijn Eurydice terug te halen. Majnuns oude vader verlangt ernaar zijn verloren zoon terug te zien en in beide verhalen verlangen de dieren naar de kalme schoonheid in de muziek van de zangers en dichters Majnun en Orpheus.

Verlangen doet iedereen elke dag: als we denken aan de liefde of aan een verloren liefde, aan verloren tijden of aan een betere toekomst, aan de terugkeer naar huis of aan een betere plaats om te leven. We verlangen naar een vredevolle gemeenschap, een zinvol leven – en we drukken die verlangens samen uit via muziek, woorden en allerlei andere kunstvormen.

ZO KAN JE MEEDOEN!

Ga op zoek naar je eigen ervaringen met verlangen, afscheid nemen en wensen. Geef uitdrukking aan je persoonlijke emoties en associaties bij thema’s als liefde, verlies en rouw.

 • Schrijf teksten of muziek voor het openluchtgedeelte van ons muziektheaterproject.
 • Wek dieren, mytische wezens of goden tot leven met zelfgemaakte maskers en poppen.
 • Creëer schaduwspel en live video met stencils, graffiti, strips, foto’s, video’s, etc...
 • Zing mee of bespeel een instrument.
 • Blog, film, fotografeer, documenteer, deel.

Je kiest zelf wat je wil doen!

WAAROM MEEDOEN?

Samen gedeelde emoties en gedachten in muziek, teksten en beelden gieten, dat is ongewoon plezierig. En niet alleen dat! Je leert tijdens de workshops ook nieuwe vaardigheden kennen, want enkele echte operaspecialisten staan je bij met professionele tips: Airan Berg (concept en regie), de componisten Howard Moody en Dick van der Harst, librettiste Martina Winkel en Brusselse artiesten. Zij helpen je om je ideëen tot leven te brengen, melodieën en teksten te vinden, te tekenen, muziek spelen, zingen, bouwen, schilderen, dansen, graffiti spuiten... Maar het zijn jouw artistieke creaties die uiteindelijk Brussel zullen veroveren!

Dit project is er voor iedereen. Wat je talent en ervaring ook is: wees welkom!

DEELNEMERS AAN ORFEO & MAJNUN

BASSEM AKIKI, AIRAN BERG, HOWARD MOODY, MONEIM ADWAN, DICK VAN DER HARST, MARTINA WINKEL, DAAN MILIUS, KINDERKOOR VAN DE MUNT EN TALRIJKE MUZIKANTEN, ENSEMBLES, INWONERS, GEMEENSCHAPSCENTRA, CENTRES CULTURELS, SCHOLEN & ORGANISATIES VAN BRUSSEL

NOTEER ALVAST DEZE BELANGRIJKE DATA

Songs of Longing
24 februari 2018, 11:30 - 16:00. Ateliers van de Munt, Malibranzaal

Parcours
30 juni 2018, 15:30 - 19:30. Rondom de Munt

Zangmoment
30 juni 2018, 15:30 - 19:30. Muntplein

Orfeo & Majnun
29 juni 2018, 20:00. De Munt
30 juni 2018, 14:00. De Munt
30 juni 2018, 20:00. De Munt
 

CONTACT

E   orfeomajnun@demunt.be

Internationale partners
Lokale partners

Deel deze pagina