Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

De Munt / La Monnaie

© Sanja Marušić

Orfeo & Majnun

Wij nodigen u uit om samen met ons op een creatieve reis te trekken naar de verhaalwereld van Orpheus & Eurydice en Layla & Majnun.

HET PROJECT

In ons project Orfeo & Majnun smelten we de oude Griekse mythe van Orpheus & Eurydice samen met het bekende Midden-Oosterse liefdesverhaal van Layla & Majnun om er een nieuwe opera over liefde, verdriet en verlangen mee te vormen. We nodigen alle Brusselaars uit om in veelzijdige workshops mee te werken aan de realisatie van dit creatieve project, dat in verschillende fases zal verlopen.

 • In oktober 2016 starten we met de voorbereidingen voor het ‘community concert’ Sounds of Longing. Dat gaat in mei 2017 door in het Muntpaleis, onze tijdelijk uitvalsbasis op Tour & Taxis.
 • Tijdens het tweede concert Songs of Longing in november 2017 presenteren we in de Malibranzaal van de Munt het vervolg van jouw onophoudelijke creativiteit in de workshops.
 • In mei 2018 eindigt onze gemeenschappelijke artistieke reis in de uitvoering van Orfeo & Majnun, een ‘community opera’ in twee delen:
  Een openluchtparcours! We trekken met de zelfgemaakte dieren en mythische wezens door de straten en pleinen van Brussel, om de verhalen uit te beelden die jij misschien wel mee hebt bedacht. Een collectief feest met poppen, maskers, liedjes, teksten, installaties en muziek.
  Een grootse voorstelling in de Grote Zaal van de Munt. Samen met jou en andere deelnemers uit verschillende scholen en gemeenschappen weven we rond de twee verhalen een schitterend tapijt van verschillende culturele invloeden, talen en muziekstijlen.
   
DE INSPIRATIE

Verlangen is niet alleen de allesoverheersende emotie in de harten van de gescheiden geliefden Layla en Majnun, het is ook de innerlijke kracht die Orpheus doet afdalen naar het dodenrijk om zijn Eurydice terug te halen. Majnuns oude vader verlangt ernaar zijn verloren zoon terug te zien en in beide verhalen verlangen de dieren naar de kalme schoonheid in de muziek van de zangers Majnun en Orpheus.

Verlangen doet iedereen elke dag: als we denken aan de liefde of aan een verloren liefde, aan verloren tijden of aan een betere toekomst, aan de terugkeer naar huis of aan een betere plaats om te leven. We verlangen naar een vredevolle gemeenschap, een zinvol leven – en we drukken die verlangens samen uit via muziek, woorden en allerlei andere kunstvormen.

ZO KAN JE MEEDOEN!

Ga op zoek naar je eigen ervaringen met verlangen, afscheid nemen en wensen. Geef uitdrukking aan je persoonlijke emoties en associaties bij thema’s als liefde, verlies en rouw.

 • Schrijf teksten of muziek voor de verschillende evenementen van Sounds/Songs of Longing en het parcours, het openluchtgedeelte van ons muziektheaterproject.
 • Wek dieren, mytische wezens of goden tot leven met zelfgemaakte maskers en poppen tijdens het parcours en de afsluitende operavoorstelling in de Munt.
 • Creëer schaduwspel en live video met stencils, graffiti, strips, foto’s, video’s... tijdens de Sounds/Songs of Longing evenementen en de operavoorstelling.
 • Zing mee of bespeel een instrument.
 • Blog, film, fotografeer, documenteer, deel.

Je kiest zelf wat je wil doen!

WAAROM MEEDOEN?

Samen gedeelde emoties en gedachten in muziek, teksten en beelden gieten, dat is ongewoon plezierig. En niet alleen dat! Je leert tijdens de workshops ook nieuwe vaardigheden kennen, want enkele echte operaspecialisten staan je bij met professionele tips: artistiek leider Airan Berg, de componisten Howard Moody en Dick van der Harst, librettiste Martina Winkel en Brusselse muzikanten. Zij helpen je om je ideëen tot leven te brengen, melodieën en teksten te vinden, te tekenen, muziek spelen, zingen, bouwen, schilderen, dansen, graffiti spuiten... Maar het zijn jouw artistieke creaties die uiteindelijk Brussel zullen veroveren!

Dit project is er voor iedereen. Wat je talent en ervaring ook is: wees welkom!

DEELNEMERS AAN SOUNDS OF LONGING

BASSEM AKIKI, AIRAN BERG, HOWARD MOODY, DICK VAN DER HARST, MARTINA WINKEL, KINDERKOOR VAN DE MUNT EN TALRIJKE MUZIKANTEN, ENSEMBLES, INWONERS, GEMEENSCHAPSCENTRA, CENTRES CULTURELS, SCHOLEN & ORGANISATIES VAN BRUSSEL

NOTEER ALVAST DEZE BELANGRIJKE DATA

Sounds of Longing
24 mei 2017, 19u @ Muntpaleis, Tour & Taxis

Songs of Longing
23 november 2017, 19u @ Ateliers van de Munt, Malibranzaal
24 november 2017, 19u @ Ateliers van de Munt, Malibranzaal

Ontdek de verhalen via onze storytellers
25 november 2017, 19u @ Muntpunt
26 november 2017, 19u @ Vaartkapoen

Parcours
30 juni 2018, een parcours door de straten van Brussel

Orfeo & Majnun
29 juni 2018, 20:00, in de Grote Zaal van de Munt
30 juni 2018, 14:00, in de Grote Zaal van de Munt
30 juni 2018, 20:00, in de Grote Zaal van de Munt
 

CONTACT

E   orfeomajnun@demunt.be

Deel deze pagina