Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

LA MONNAIE DE MUNT

Het sprookje van tsaar Saltan

Workshop op school voor de tweede graad van het lager onderwijs

Het oude Russische sprookje van Poesjkin naar een Russische volkslegende leverde de ideale tekst voor de grote sprookjesopera van Nikolai Rimsky-Korsakov.

Drie zussen vertellen elkaar wat ze zouden doen mochten ze trouwen met de tsaar. De oudste zou een groot bruiloftsfeest voor alle mensen laten organiseren. De tweede zou voor alle mensen de allerfijnste kant laten klossen en de jongste zou de tsaar een zoon met kracht en moed willen schenken. Toevallig heeft de tsaar de wensen gehoord en kiest de jongste als bruid. De andere twee vrouwen worden, tot hun ontsteltenis, zijn kokkin en zijn weefster. De tsarina raakt al gauw zwanger. Niet lang daarna breekt er oorlog uit en moet de tsaar zijn jonge vrouw voor lange tijd verlaten. Als een grote en sterke tsarenzoon geboren is, stuurt de tsarina haar man een bericht over het goede nieuws. Dit bericht wordt echter onderschept door de twee zussen en de boosaardige tante en de bode krijgt een geheel ander bericht mee: de tsarina heeft een monster gebaard. Tsaar Saltan is diep bedroefd en stuurt direct een bode terug met de mededeling het geheim te houden tot zijn thuiskomst. Ook dit bericht wordt door de zussen onderschept en zij schrijven een brief met de opdracht aan de bojaren de tsarina en haar zoon te verdrinken. Moeder en zoon worden in een ton gestopt en in zee gerold. De ton spoelt aan op een onbewoond eiland…

Wat er daarna gebeurt blijft nog een verrassing!

Dit sprookje en de muziek van Rimski-Korsakov vormen de rode draad voor de workshop waarin alle muzische vormen aan bod komen.

Praktische info
  • workshop 1 dag op school
  • vanaf het eerste trimester € 8,5  per leerling (minimum € 136  te betalen per klas)
  • € 8,5  per leerling (minimum € 136  te betalen per klas)
     
SCHRIJF UW KLAS IN (1 formulier / klas)

Deel deze pagina