De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE
© Anne-Sophie Lamberts

De fratsen van Tijl Uilenspiegel

Workshop op school voor de 3de graad van het lager onderwijs

De legende van Tijl Uilenspiegel bracht twee meesterwerken voort: de  schitterende roman van Charles De Coster en een sprankelend symfonisch gedicht van Richard Strauss.

Tijl wordt voor één dag onze gids in de wereld van het symfonisch orkest. We maken kennis met de klankkleuren van de verschillende instrumenten die de fratsen van Tijl weergeven. Zo ontdekken we wie die schelm nu eigenlijk was en waarom hij zijn avontuurlijke reis van Damme naar Rome en terug onderneemt. Eerst komen we hem tegen op het marktplein in een dorp. De boerinnetjes kletsen er op los, tafels rammelen, kisten kraken… Tijl stormt te paard over de markt. Geraas en gekerm, geld en marktwaren vliegen in het rond, pluimvee ontsnapt. En nog voor iedereen goed en wel beseft wie er achter deze schelmenstreek zit, is Tijl er al lang weer vandoor. In een volgende episode verschijnt hij als monnik. Een erg vrome dan nog, al duurt het ook nu niet lang voor hij opnieuw de spot drijft. Hij raakt daarna verliefd op een mooi meisje, gaat hij in discussie met professoren… Het gaat van kwaad naar erger en van onschuldige grappen naar boosaardige streken. Tot hij het uiteindelijk te bont maakt en voor het gerecht moet verschijnen! Bevend hoort hij het oordeel aan…

Deze workshop nodigt de klas uit om een dag lang de muziek van Strauss te ontdekken die stap voor stap de avonturen van dit ondeugende en brutale personage oproept. De kans om het orkest in al zijn facetten te ontdekken.

Praktische info
  • 1 dag workshop op school
  • vanaf het eerste trimester
  • € 10 per leerling/€ 5 per leerling OKAN klas

EXTRA :

Het “Family Concert” Till Eulenspiegels lustige Streiche, op zondag 20 november 2022 om 11u30 door het Symfonisch Orkest van de Munt o.l.v. Alain Altinoglu in het Paleis voor Schone Kunsten ( Henri Le Bœuf zaal).
- € 15 per plaats
- € 5 per kinderen (-15)

SCHRIJF UW KLAS IN (1 formulier / klas)