Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

De Munt / La Monnaie

© Anne Van Aerschot

Dans

Zeitigung

Anne Teresa De Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho, Alain Franco, Rosas

Inleiding

In 2008 maakten Anne Teresa De Keersmaeker en Alain Franco  Zeitung. Bijna 10 jaar later vertrekken ze van dezelfde bouwstenen om deze voorstelling te herschrijven, samen met Louis Nam Le Van Ho. De jonge choreograaf en danser gaat op uitnodiging van De Keersmaeker vanuit zijn eigen danstaal de confrontatie aan met haar schriftuur. De dramaturgie van deze nieuwe productie, Zeitigung, volgt de evolutie van de harmonie in de muziekgeschiedenis: in een breed historisch gebaar kruisen Johann Sebastian Bach, Arnold Schoenberg en Anton Webern de meetkundige principes en de improvisatie in de choreografie. Waar Zeitung de 19de eeuw links liet liggen, komt met de muziek van Johannes Brahms de romantiek deze keer wel aan bod. De harmonie wordt opgezocht en tegelijkertijd ook weer losgelaten.
 
In Zeitigung herlezen de makers hun eigen werk. Tegen de achtergrond van een veranderde wereld en doorheen de lichamen van acht nieuwe jonge dansers actualiseren ze letterlijk het choreografisch materiaal en de muzikale keuzes. Le Van Ho’s bijdrage slaat een brug naar een nieuwe generatie makers en choreografen, en biedt een ander perspectief op de Keersmaekers en Franco’s voortdurende onderzoek naar het wezen van dans en compositie. Alain Franco begeleidt de dansers van Rosas live op piano.

Muziek
  • Johann Sebastian Bach
  • Johannes Brahms
  • Ludwig van Beethoven
  • Arnold Schoenberg
  • Robert Schumann
  • Anton Webern
Bezetting
Bezetting

ConceptANNE TERESA DE KEERSMAEKER, ALAIN FRANCO, LOUIS NAM LE VAN HO
ChoreografieANNE TERESA DE KEERSMAEKER, LOUIS NAM LE VAN HO
PianoALAIN FRANCO

BelichtingANNE TERESA DE KEERSMAEKER, LUC SCHALTIN
KostuumsANNE-CATHERINE KUNZ

Gecreëerd met en gedanst door
LAV CRNČEVIĆ, JOSÉ PAULO DOS SANTOS, BILAL EL HAD, FRANK GIZYCKI, ROBIN HAGHI, LOUIS NAM LE VAN HO, LUKA ŠVAJDA, THOMAS VANTUYCOM

ProductieROSAS
CopresentatieLA MONNAIE / DE MUNT, KAAITHEATER

Agenda

Agenda