Tot onze grote spijt zien we ons genoodzaakt om de volledige voorstellingenreeks van Carmen te annuleren. In dit artikel leest u de redenen die ons tot deze beslissing dwongen. Alle tickethouders worden in de komende dagen gecontacteerd voor de terugbetaling van hun tickets.

Sluiten

Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

DE MUNT LA MONNAIE

© Pam & Jenny
See you later...

Opera

BASTARDA

Inleiding
Beggar-woman and single, far rather than queen and married— Elizabeth I

Een Virgin Queen met heel wat mannelijke ‘favourites’, een bastaardkind dat uitgroeide tot verheerlijkte monarch: de figuur van Elizabeth I Tudor (1533-1603) fascineert al eeuwenlang historici, dichters, dramaturgen, schilders en componisten. Ook Gaetano Donizetti wijdde maar liefst vier opera’s aan het elizabethaanse tijdperk: Elisabetta al castello di Kenilworth (1829), Anna Bolena (1830), Maria Stuarda (1834) en Roberto Devereux (1837).

Onder de titel Bastarda smeden regisseur Olivier Fredj en dirigent Francesco Lanzillotta deze officieuze Tudor-tetralogie nu om tot een ambitieuze biopic, die het leven van Elizabeth I vertelt in twee opera-avonden. Uit de muzikale en dramatische zwaartepunten van de originele werken puren ze een volledig nieuwe partituur en dramaturgie, die zich vastbijt in het levensverhaal en de complexe persoonlijkheid van de koningin: een vrouw die ondanks haar macht gevangen zit tussen de staatsraison en haar meest intieme gevoelens.

Het resultaat is een zes uur durende operamarathon, opgesplitst in twee avonden, die u idealiter allebei bijwoont: “For better, for worse...” is het verhaal van haar kindertijd en plotse rise naar de troon, “...Till death do us part” dat van haar onvermijdelijke teloorgang. Voor dit epische project omringen regisseur en dirigent zich met grote namen. Zo staat Urs Schönebaum –  ontwerper voor onder meer Robert Wilson en choreografe Sasha Waltz – in voor de decors en de belichting, en neemt ontwerpster Petra Reinhardt de kostuums voor haar rekening.

Bezetting
Bezetting

Muzikale leiding & muzikale bewerkingFRANCESCO LANZILLOTTA
Artistiek concept, origineeel script & regieOLIVIER FREDJ
Herwerking en dialoogYANN APPERRY, OLIVIER FREDJ
Artistieke medewerkingCECILIA LIGORIO
Decor & belichtingURS SCHÖNEBAUM
KostuumsPETRA REINHARDT
VideoSARAH DERENDINGER
ChoreografieAVSHALOM POLLAK
Artistieke medewerkingCECILIA LIGORIO
DramaturgieMARIE MERGEAY
KoorleiderJORDI BLANCH TORDERA

ElisabettaDAVINIA RODRIGUEZ, FRANCESCA SASSU
Anna BolenaSALOME JICIA
LeicesterENEA SCALA
EnricoLUCA TITTOTO
Giovanna Seymour & SaraRAFFAELLA LUPINACCI
SmeatonDAVID HANSEN
CecilGAVAN RING
Amalia RobsartVALENTINA MASTRANGELO
Maria StuardaLENNEKE RUITEN
Roberto DevereuxSERGEY ROMANOVSKY
NottinghamVITTORIO PRATO
The ChildNEHIR HASRET, ALEXANDRA HERZOG

Symfonieorkest en koor van de Munt
Kooracademie van de Munt o.l.v. Benoît Giaux

ProductieDE MUNT / LA MONNAIE