Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

De Munt / La Monnaie

Matsukaze
© B. Uhlig

Opera

Matsukaze

Toshio Hosokawa

Inleiding

DE DANS VAN WIND EN REGEN: EEN VLUCHTIGE SCHOONHEID

Yuya en Matsukaze zijn als een kom rijst”, luidt een Japans gezegde, wat suggereert dat je deze beide meesterwerkjes uit het no-theater net zo min beu wordt als het eten van rijst... Toshio Hosokawa componeerde met Matsukaze zijn derde opera, waarvan de Munt in 2011 de wereldcreatie bracht. In een droomsfeer ontmoet een monnik de zielen van Matsukaze en Murasame, twee zussen die beide verliefd waren op een verbannen edelman en die jaren na hun dood nog rondzwerven op de plaats waar ze hun liefde beleefden, bij een pijnboom op het strand... Dezelfde intimistische benadering die zo typisch is voor het no-theater zet de toon van dit werk, waarin Hosokawa slechts vier personages met klein koor opvoert, begeleid door een kamerorkest. Sasha Waltz maakte een betoverende voorstelling waarin muziek, theater en dans op organische wijze versmelten. Barbara Hannigan en Charlotte Hellekant schitteren beiden zowel als zangeres en danseres.

Korte inhoud

Een monnik op pelgrimstocht ontdekt op het strand een alleenstaande pijnboom waarin twee namen zijn gekerfd: Matsukaze (Wind in de pijnbomen) en Murasame (Herfstregen), twee zussen die er in de buurt begraven liggen. Hij valt in slaap vlakbij een zoutschuur. Matsukaze en Murasame vullen hun emmers met zeewier en verlaten het strand. Hun komst wekt de monnik; ze bieden hem onderdak aan. Een windstoot doet hen terugdenken aan een gedicht van Yukihira. Die naam brengt hen helemaal van de wijs. Ze vertellen de monnik dat deze man, die zij beminden, hen verliet, eeuwen geleden, nadat hij hen dit gedicht had achterge­laten. De monnik zegt dat ze zondaars zijn. Deze koort­ sige evocatie doet hen de verdwenen minnaar verwarren met de pijnboom op het strand. In hun delirium dansen ze rondom de alleenstaande boom.
De woeste zee doet de monnik ontwaken. Het strand is verlaten, er is geen zoutschuur. Hij hervat zijn tocht. De groene pijnboom blijft alleen achter, ten prooi aan de windstoten.

Galerij

Galerij

Bezetting
Bezetting

Muzikale leiding BASSEM AKIKI
Choreografie & regie SASHA WALTZ

Decors PIA MAIER SCHRIEVER, CHIHARU SHIOTA
Kostuums CHRISTINE BIRKLE
Belichting MARTIN HAUK
Dramaturgie ILKA SEIFERT

Matsukaze BARBARA HANNIGAN
Murasame CHARLOTTE HELLEKANT
Mönch FRODE OLSEN
Fischer KAI-UWE FAHNERT

Kamermuziekensemble van de Munt
Sasha Waltz & Guests
Vocalconsort Berlin

PRODUCTIE De Munt / La Monnaie, Sasha Waltz & Guests
COPRODUCTIE Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Teatr Wielki Opera Narodna (Warszawa)

Agenda

Agenda

 • don 06 apr 2017

  Tijd

  20:15

  Tarieven

  vanaf € 10

  UITVERKOCHT
 • vri 07 apr 2017

  Tijd

  20:15

  Tarieven

  vanaf € 10

  UITVERKOCHT
 • zat 08 apr 2017

  Tijd

  20:15

  Tarieven

  vanaf € 10

  UITVERKOCHT
 • zon 09 apr 2017

  Tijd

  16:00

  Tarieven

  vanaf € 10

  UITVERKOCHT