Het federale operahuis in de hoofdstad van Europa

LA MONNAIE DE MUNT

© Maria Pleshkova

Opera

Pikovaya Dama

Pyotr Il’yich Tchaikovsky

Inleiding
Ofwel vergis ik mij vreselijk, Modja, ofwel is deze opera een meesterwerk.

Toen Pjotr Iljitsj Tsjajkovski dit in 1890 schreef aan zijn broer Modest, wist hij nog niet dat de geschiedenis hem gelijk zou geven. Hij componeerde Pikovaya Dama (Schoppenvrouw) in een koortsachtige schrijfroes van 44 dagen. Anders dan in het gelijknamige werk van Poesjkin wordt Hermann in de opera heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens voor Liza en een destructief idee-fixe. De begoochelingen van het kaartspel, een verterende passie, de dreiging van het lot… met deze elementen schildert Tsjajkovski poëtische momenten die contrasteren met weelderige taferelen uit de high society.

Nathalie Stutzmann, in 2015 nog te horen in onze recitalreeks, maakt met deze nieuwe productie haar Muntdebuut als dirigente. En met regisseur David Marton kunt u zich, na zijn Capriccio in 2016, opnieuw aan een gelaagde, cultuurhistorisch geïnformeerde lezing verwachten. Plaatste Tsjaikovski de handeling honderd jaar terug in de tijd, dan doet hij het omgekeerde. In 1990 staat in Rusland een volledig maatschappelijk systeem op instorten, en opnieuw stellen zich dezelfde vragen: wie wint erbij? Wie verliest? Kent iemand de geheime regels van het spel?

Tijdens de voorstelling van 28 april bieden wij mensen met een visuele beperking audiodescriptie aan. Klik hier voor meer info en reserveringen.

Bezetting
Bezetting

Muzikale leidingNATHALIE STUTZMANN
RegieDAVID MARTON
DecorCHRISTIAN FRIEDLÄNDER
KostuumsPOLA KARDUM
BelichtingHENNING STRECK
DramaturgieLUCIEN STRAUCH
KoorleiderMARTINO FAGGIANI

HermannDMITRY GOLOVNIN
Count TomskyLAURENT NAOURI
Prince YeletskySTÉPHANE DEGOUT
ChekalinskyDMITRY IVANCHEY
SurinALEXANDER MILEV
ChaplitskyJAMES KRYSHAK
NarumovJUSTIN HOPKINS
CountessANNE SOFIE VON OTTER
CAROLE WILSON (28, 30 APR, 9 MEI)

LizaANNA NECHAEVA
PolinaCHARLOTTE HELLEKANT
GovernessMIREILLE CAPELLE
MashaELENA GALITSKAYA

Symfonieorkest en Koor van de Munt
Kooracademie en Kinder- en jeugdkoor van de Munt o.l.v. Benoît Giaux

ProductieDE MUNT / LA MONNAIE

In coproductie met Shelter Prod en Prospero MM Productions met de steun van Taxshelter.be en ING met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid

Data & tickets

Data & Tickets