In Weerklanken breken we uit de muren van onze schouwburg, op zoek naar de verhalen van onze opera’s in de wereld die ons omringt. Aflevering één: Der Schauspieldirektor van Mozart. Een dubbelgesprek met twee theaterdirecteuren, Peter de Caluwe en Michael De Cock, opgenomen in een onnatuurlijk lege KVS.
MMM Online
-
Podcast
Weerklanken
Rond 'Der Schauspieldirektor'
-
Podcast
Beethoven Vandaag | Aflevering 4
Beethovens Zevende symfonie, ooit omschreven als “de apotheose van de dans”, is de evidente inspiratiebron van het celloconcerto Climbing - Dancing, dat ex-Muntdirecteur Bernard Foccroulle schreef als eerbetoon aan choreografe Trisha Brown. In deze podcast bespreken de componist, cellist Sébastien Walnier en onze muziekdirecteur Alain Altinoglu hun bijdrage aan de creatie.
-
Podcast
Beethoven Vandaag | Aflevering 3
Voor zijn harpconcertino ‘...after a soft Silence, an enormous Thunder...’ liet de Belgische componist Wim Henderickx zich inspireren door twee van de meest iconische symfonieën van Beethoven, de Vijfde en de Zesde. In deze podcast staan de componist, de dirigent Alain Altinoglu en de harpiste Agnès Clément stil bij hun samenwerking tijdens de creatie van dit nieuwe werk.
-
Podcast
Beethoven Vandaag | Aflevering 2
De Vierde symfonie is lang niet de bekendste van Beethoven, maar het is de absolute favoriet van Mauricio Sotelo. De Spaanse componist haalde er inspiratie uit voor zijn klarinetconcerto L’angelo necessario. In deze podcast kijken we samen met de componist, de dirigent Alain Altinoglu en onze klarinettist Antonio Capolupo terug op de creatie van dit orkeststuk.
-
Podcast
Beethoven Vandaag | Aflevering 1
Als antwoord op Beethovens Derde symfonie, componeerde de Frans-Zwitserse componist Richard Dubugnon het orkeststuk Tombeau de Napoléon, een referentie naar de Franse heerser aan wie Beethoven aanvankelijk zijn Sinfonia Eroica had opgedragen. In deze podcast spreken we met de componist, met dirigent Alain Altinoglu en met trombonist Jan Smets.
-
Opera
Réminiscences de « Robert le Diable »
Beluister de pianobewerking van Franz Liszt, live uitgevoerd door Jan Michiels
De fenomenale populariteit van Meyerbeers Robert le Diable in de jaren 1830 en 1840 blijkt onder meer uit de grote hoeveelheid variaties en parafrases die andere componisten schreven op de opera. Een van de bekendste is van de hand van Franz Liszt: met de Réminiscences de Robert le Diable (1841), een fantasie op de belangrijkste thema’s (het ballet van de nonnen!) van het stuk, behaalde hij op zijn tournees heel wat succes.