Romantische zanglijnen, atonaal sprechgesang of zelfs gewoon gesproken declamatie – geef Georg Nigl een tekst en hij laadt elke lettergreep met expressie en betekenis. Naar aanleiding van zijn literaire recital doken we in ons archief en diepten er een al even literair fragment uit op: zijn indringende vertolking van de dichter Jakob Lenz in de gelijknamige opera van Wolfgang Rihm, die hem in 2015 de titel ‘Sänger des Jahres’ opleverde.
MMM Online
-
Recital
Oft fühl’ ich um Mitternacht…
Georg Nigl zingt ‘Jakob Lenz’
-
Opera
Isolement, ‘toxic masculinity’ en Hitchcock
‘Die tote Stadt’ volgens Mariusz Treliński
Regisseur Mariusz Treliński had zijn enscenering van Die tote Stadt klaar. Tot een pandemie en strikte veiligheidsprotocollen hem dwongen om alles radicaal te herdenken. Het resultaat, de eerste scenische opera in de Munt sinds maanden, is een uitgepuurde maar krachtige voorstelling over verlies, schizofrene vrouwbeelden en… isolement. “We voelen vandaag dezelfde spanning, dezelfde claustrofobie als de hoofdfiguur Paul.”
-
Opera
Je zal niets missen!
Lothar Koenigs over ‘Die tote Stadt’
Die tote Stadt coronaveilig uitvoeren, kan dat? Voor de nieuwe Muntproductie werd Korngolds meest weelderige partituur lichtjes ingekort en door componist Leonard Eröd nieuw georkestreerd. Dat de Korngold-sound daarbij niets aan volheid inboet, hoort u in dit video-interview met dirigent Lothar Koenigs.
-
Opera
De geboorte van een einde
Het idee voor À l’extrême bord du monde ontkiemde tijdens de residentie van Harold Noben aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Nieuwsgierig naar hoe dat precies in zijn werk ging, volgden we de Belgische componist en zijn mentor Benoît Mernier tijdens werksessies met zangers en muzikanten van de Muziekkapel.
-
Opera
Virtueel programmaboek ‘Is this the end?’ (2/2)
Jean-Luc Fafchamps & Éric Brucher
Bijna-doodervaringen, veranderde bewustzijnstoestanden en reflectie op wat overleden zijn betekent: de reikwijdte van de ethische, wetenschappelijke en artistieke vraagstukken in 'Is this the end?' is groot. In het tweede luik van ons virtuele programmaboek over deze opera gaan componist Jean-Luc Fafchamps en librettist Éric Brucher via een videoconferentie in gesprek met Steven Laureys, professor neurologie aan het Academisch ziekenhuis van Luik.
-
Opera
Virtueel programmaboek ‘Is this the end?’ (1/2)
Ingrid von Wantoch Rekowski
Dwalend door een bevreemdend rustig theater doet Ingrid von Wantoch Rekowski - regisseur van Is this the end? - haar plan uit de doeken om onze schouwburg opnieuw tot leven te wekken. Trouw aan de spirit van deze onuitgegeven en ambitieuze productie, kregen ook onze duidende publicaties een andere invulling: bekijk hier deel één van het "virtuele programmaboek" over deze opera.
-
Concert
Sabine Devieilhe
Een onvergetelijke Königin der Nacht
Een scala aan emotionele registers, halsbrekende coloraturen en een stratosferisch hoge fa: Mozart haalde werkelijk alles uit de kast voor de entree van de Königin der Nacht in Die Zauberflöte. Haar grote aria “O zittre nicht, mein lieber Sohn” is technisch een ontzettende uitdaging, en eentje die je bovendien zonder aanloop moet aangaan. Sopraan Sabine Devieilhe zorgde met deze hartverscheurende moederschreeuw voor een kippenvelmoment in onze productie uit 2018.
-
Concert
Niet zonder stem
54 musici uit 13 opera-orkesten brengen het “zoemkoor” uit Madama Butterfly
Het coronavirus trok een streep door een flink deel van ons symfonisch seizoen, maar kon Alain Altinoglu niet verhinderen om een laatste keer uit te pakken. Onze muziekdirecteur bracht maar liefst 54 muzikanten uit 13 operahuizen van over de hele wereld samen voor een digitaal slotconcert met het beroemde “Coro a bocca chiusa” uit Puccini’s Madama Butterfly. Een internationale samenwerking waarbij muzikanten die in deze tijden noodgedwongen stil moeten blijven, toch hun stem kunnen laten horen.
-
Opera
Anne Sofie von Otter
zingt u de zomer in
Wat keken we uit naar haar debuut als de Gravin in onze Pikovaya Dama! Enkele maanden nadat ze de repetities in Brussel noodgedwongen moest beëindigen, richt Anne Sofie von Otter zich vanuit haar tuin tot het Muntpubliek en brengt ze de volksmelodie “Vindarna sucka uti skogarna”. Laat u de zomer inzingen door opera royalty uit Zweden.
-
Opera
Octavian in quarantaine
Michèle Losier zingt “Der Rosenkavalier” en Gounods “Prière”
De Covid-pandemie heeft stevig ingehakt op onze programmering. Ook onze seizoensfinale, Richard Strauss’ Der Rosenkavalier, werd uitgesteld naar een volgende speeltijd. Dat betekent niet dat de artiesten van deze productie het Brusselse publiek zijn vergeten. De Canadese mezzosopraan Michèle Losier, die normaal gezien in de huid van Octavian had moeten kruipen, vergast u van bij haar thuis alvast op de allereerste gezongen woorden uit deze opera en op de Prière van Charles Gounod.
-
Concert
Muntmusici repeteren in hun kot
Een fragment uit Tsjajkovski’s ‘Souvenir de Florence’
Na weken repeteren ‘in hun kot’ mogen onze muzikanten eindelijk terugkeren naar de Munt. Tijdens het eerste Concert-E-no, brengen Konzertmeister Saténik Khourdoïan (viool), Noémi Tiercet (viool), Yves Cortvrint (altviool), Dominique Lardin (altviool), Sébastien Walnier (cello) en Corinna Lardin (cello) Tsjajkovski’s strijksextet Souvenir de Florence. In deze video geven ze u al een voorsmaakje en ontdekt u hoe de repetities vanop afstand verliepen. Het resultaat hoort u vrijdag om 12.30 uur op onze website.
-
Opera
Parsifal
De terugkeer van een iconische Wagnerproductie
“Telkens als ik een Wagneropera beeïndigd heb, is mijn eerste vraag: ‘wanneer begint het opnieuw?’” Al enkele jaren helemaal in de ban van de Meister von Bayreuth, maakt muziekdirecteur Alain Altinoglu zich nu op voor diens laatste en meest enigmatische opera. Het muzikale mysteriespel Parsifal betekende in 2011 het operadebuut voor Romeo Castellucci. Tien jaar later gaat hij de confrontatie aan met zijn eigen spraakmakende productie.