De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

De Munt bezet!

Statement Peter de Caluwe

Peter de Caluwe
Leestijd
4 min.

Na een bezettingsactie van twee weken hebben de manifestanten van Bezet la Monnaie Occupée de inkomhal van de Munt verlaten. Zoals eerder al aangegeven was dit niet het type actie dat wij geïnitieerd zouden hebben, maar we begrijpen en delen de motieven van de manifestanten wel degelijk. Ook wij willen de deuren van cultuurhuizen allerhande zo snel mogelijk weer opengooien om er zo veel mogelijk publiek te ontvangen als op veilige wijze mogelijk is. De Munt heeft om die reden dan ook haar medewerking aan deze actie verleend. We streven in grote mate dezelfde doelen na en zijn naast partners in crime in deze vooral (toekomstige) collega’s die ijveren voor een toekomst waarin er niet nog meer op cultuur zal worden bespaard. We wensen de actievoerders uitdrukkelijk te bedanken om alles vredig te laten verlopen en geloven oprecht dat zij hun punt hebben kunnen maken.

Op minder dan tien dagen van de première van The Turn of the Screw is het voor ons evenwel belangrijk om weer over alle ruimtes te kunnen beschikken zodat wij naar best vermogen kunnen verderwerken. En dat blijven werken tijdens de coronacrisis is iets waar we bijzonder trots op zijn. Sinds de start van de pandemie hebben onze bijna 400 vaste werknemers zich de ziel uit hun lijf gewerkt om cultuur mogelijk te blijven maken. Mits streamingfestivals van eerder gespeelde voorstellingen, maar ook door te blijven creëren. In moeilijke omstandigheden en nog moeilijkere tijden vindt de Munt het haar plicht om alle cultuurliefhebbers een maximum aan cultuurbeleving te kunnen voorschotelen. Live en voor (half)gevulde zalen als het mag, via streaming als het niet anders kan. Belangrijk om in deze te benadrukken is dat we niet alleen al onze producties in een mum van tijd covidproof hebben weten te organiseren, zowel voor de repetities als het performen op zich, maar dat we met Is this the End?, Die tote Stadt, Der Schauspieldirektor en The Turn of the Screw tal van nieuwe producties hebben weten te creëren in deze uitdagende tijden.

Dat die herwerkte en nieuwe producties tientallen freelancers – niet alleen zangers, maar ook theatertechnici, scènepersoneel, figuranten, decorbouwers en grimeurs – van werk voorzien is eveneens het vermelden waard in tijden waarin werk bijzonder schaars is en menig cultuurmedewerker moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Om maar één concreet voorbeeld te geven: de Tosca die we van 11 juni tot 2 juli zestien keer hopen te mogen opvoeren, verschaft niet alleen honderden mensen werk in België, maar zorgt dankzij de samenwerkingsakkoorden ook voor werkgelegenheid in Barcelona, Sevilla en Montpellier. We prijzen ons niet zomaar gelukkig met de positie waarin we zitten, maar trachten die ten volle te benutten om van daaruit een voortrekkersrol te spelen waar de volledige culturele sector mee van profiteert. Dat we de focus maximaal op de jongere generatie leggen mag blijken uit het feit dat we er al meer dan een jaar alles aan doen om onze MM Masterclasses te laten doorgaan zodat onze jonge zangers zich kunnen blijven vervolmaken, op de manier die we hen beloofd hadden voor deze coronacrisis.

We begrijpen dat andere organisaties hetzelfde doel nastreven met andere invalshoeken en middelen. Daarom vinden we het ook prima dat Bezet la Monnaie Occupée het podium op het Muntplein blijft bezigen voor al haar activiteiten. Laat ons vooral hopen dat al die verschillende initiatieven ons met z’n allen in staat stellen om zo snel mogelijk weer te doen wat we het best kunnen: de maatschappij net dat tikkeltje mooier maken dankzij de culturele schoonheid die we erin verspreiden.

Peter de Caluwe