<![CDATA[La Monnaie ¦ De Munt NEWSFEED]]> en-us rss_generator <![CDATA[Powder Her Face bekroond door Franse muziek- en theaterpers]]>Op 20 juni maakte de ‘Association Professionnelle de la Critique Théâtre, Musique et Danse’ de voorstellingen en vertolkingen bekend, die het voorbije jaar de grootste indruk op haar hebben gemaakt. Zes jaar na Elektra bekroont de spreekbuis van de verzamelde Franse muziekkritiek opnieuw een Muntopera met haar prestigieuze Prix de l’Europe Francophone.
 
De eer is weggelegd voor Powder Her Face, de hedendaagse opera van Thomas Adès over de val van de Britse societyfiguur Margaret Campell, bijgenaamd de ‘Dirty Duchess of Argyll’. Deze productie, gedirigeerd door Alejo Pérez en met veel gevoel voor glamour geënsceneerd door de Poolse film- en operaregisseur Mariusz Treliński, ging op 22 september in première in de Hallen van Schaarbeek.


De voorbije jaren mocht de Munt verschillende prijzen van de Franse pers in ontvangst nemen, in 2015 bijvoorbeeld nog de prijs voor Beste Wereldcreatie (Penthesilea) en Beste Audiovisuele Realisatie (Lulu). Deze producties ontstonden echter in de optimale context van ons theater. Dat we nu ook...

]]> 2016-06-20 http://www.demunt.be/nl/news/174/Powder-Her-Face-bekroond-door-Franse-muziek--en-theaterpers <![CDATA[La Clemenza di Tito in « Un pass pour l’opéra » op RTBF La Trois]]>Caroline Veyt en Camille De Rijck brengen een ludieke analyse van dit werk uit het klassieke operarepertoire. Ze vertellen over het verhaal en de compositie door Mozart en illustreren hun betoog met fragmenten van onze productie van La Clemenza di Tito in een regie van Ivo van Hove en gedirigeerd door Ludovic Morlot, die te zien was in oktober 2013. Ze willen zo de operawereld meer toegankelijk maken voor het grote publiek.

>> afspraak op 24 juni om 21.15 uur op RTBF La Trois


]]> 2016-06-14 http://www.demunt.be/nl/news/173/La-Clemenza-di-Tito-in-Un-pass-pour-l-opera-op-RTBF-La-Trois <![CDATA[Oedipe scheert hoge toppen in Londense Royal Opera House]]>De Britse pers is laaiend enthousiast over de Muntproductie Oedipe uit 2011, die op 23 mei in het Londense Royal Opera House in première ging.


‘Enescu’s only opera, completed in 1936, finally arrives at Covent Garden in a magnificent co-production with La Monnaie, first seen in Brussels in 2011. And what a masterpiece it is.’ (The Independent)

‘This is the sort of serious artistic enterprise that government subsidy...

]]> 2016-06-01 http://www.demunt.be/nl/news/172/Oedipe-scheert-hoge-toppen-in-Londense-Royal-Opera-House <![CDATA[European Design Award]]>Zaterdagavond werden in Wenen de Europese designprijzen uitgereikt. Onze brochure voor het lopende seizoen 2015-16 ging er aan de haal met de zilveren European Design Award. Vruchtvlees, creatieve partner bij de ontwikkeling van deze brochure, haalde de prijs persoonlijk op en mocht daarna nog vijf keer het podium op.


In hun statement benadrukken de ontwerpers de inspiratie die ze putten uit het uitgangspunt van een operaseizoen extra muros en de nieuwe visuele identiteit die de Munt aan het ontwikkelen is: fris, transparant, activerend. Het zijn dezelfde kernwoorden die aan de basis liggen voor het ontwerp...

]]> 2016-05-24 http://www.demunt.be/nl/news/171/European-Design-Award <![CDATA[De Munt zoekt]]>

De Munt zoekt een klantcoördinator corporate sponsoring (m/v).


]]> 2016-05-20 http://www.demunt.be/nl/news/165/De-Munt-zoekt <![CDATA[De Munt zoekt]]>De Munt zoekt een oudere danseres (65-75 jaar) voor de productie ‘Capriccio’. Stuur uw kandidatuur naar figuratie@demunt.be


]]> 2016-05-18 http://www.demunt.be/nl/news/164/De-Munt-zoekt <![CDATA[Mitridate live op Arte Concert]]>Onze productie van Mitridate wordt live uitgezonden op Arte Concert op donderdag 12 mei om 19 uur.


]]> 2016-05-10 http://www.demunt.be/nl/news/162/Mitridate-live-op-Arte-Concert <![CDATA[Streaming Mitridate, Re di Ponto]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2016-05-09 http://www.demunt.be/nl/news/63/Streaming-Mitridate-Re-di-Ponto <![CDATA[La Traviata in “Le classique en prime” op 6 mei, op RTBF La Trois.]]>Caroline Veyt en Camille De Rijck brengen een ludieke analyse van dit sleutelwerk uit het operarepertoire. Ze vertellen over het verhaal en de compositie. Ze illustreren hun betoog met fragmenten van onze productie van La Traviata in een regie van Andrea Breth en gedirigeerd door Adam Fischer van december 2012. Ze willen zo de operawereld meer toegankelijk maken voor het grote publiek.


]]> 2016-05-02 http://www.demunt.be/nl/news/161/La-Traviata-in-Le-classique-en-prime-op-6-mei-op-RTBF-La-Trois <![CDATA[Nieuwe productie van Reigen van Philippe Boesmans op Arte Concert]]>Naar aanleiding van de Europese Operadagen (7 & 8 mei) wordt een nieuwe productie van Philippe Boesmans’ Reigen door de Opera van Stuttgart gestreamd op Arte Concert.


]]> 2016-04-28 http://www.demunt.be/nl/news/160/Nieuwe-productie-van-Reigen-van-Philippe-Boesmans-op-Arte-Concert <![CDATA[De Munt zoekt]]>

De Munt zoekt een IT-manager (m/v).


]]> 2016-05-20 http://www.demunt.be/nl/news/166/De-Munt-zoekt <![CDATA[MMM 33]]>Het MonnaieMuntMagazine 33 (MEI.JUN.SEP) is verschenen op vrijdag 24.04 als bijlage bij De Morgen en Le Soir. U kan de digitale versie van het magazine hier lezen:


]]> 2016-04-25 http://www.demunt.be/nl/news/159/MMM-33 <![CDATA[Twee prijzen voor Muntprojecten in Italië]]>Op 15 april deelde de Italiaanse muziekkritiek (Associazione Nazionale Critici Musicali) opnieuw haar Premi Franco Abbiati uit. Het Teatro Communale di Bologna, coproductiepartner van de Munt, slaagde erin om maar liefst drie onderscheidingen binnen te rijven, een unicum in de 34-jarige geschiedenis van de belangrijkste Italiaanse theaterprijzen.
 
Twee daarvan haalde het huis binnen met Muntproducties: de prijs voor Beste Regie met de Elektra van Guy Joosten en de prijs voor Beste Kostuums met Alvis Hermanis’ Jenůfa – een mooie erkenning voor de uitzonderlijke creaties van Anna Watkins, die stuk voor stuk vervaardigd werden in de Ateliers van de Munt.
 
Wij feliciteren onze trouwe coproductiepartner Nicola Sani, intendant van het Teatro Communale in Bologna, met wie we eerder samenwerkten voor Parsifal, Pélléas et Mélisande en Le grand macabre en met wie ook voor de toekomst nog verschillende projecten zijn gepland.


]]> 2016-04-21 http://www.demunt.be/nl/news/158/Twee-prijzen-voor-Muntprojecten-in-Italie <![CDATA[Het Orkest van de Munt zoekt]]>

Het Orkest van de Munt zoekt:

 • 1 Konzertmeister
 • 1 Trompet, co-leader
 • 1 Cello, co-leader

]]> 2016-04-15 http://www.demunt.be/nl/news/169/Het-Orkest-van-de-Munt-zoekt <![CDATA[De Munt zoekt]]>

Voor figuratie in de operaproductie Macbeth in een regie van Olivier Fredj, is de Munt op zoek naar:

1 danseres, voor het personage Hécate
Groot: min. 1m80
Slank
Iets ouder, min. 40 jaar

De choreagrafie zal gebaseerd zijn op een choreografie van Bob Fosse.


Repetities starten 14 juni tot 26 juni 2016 en we herbeginnen op 9 augustus in Malibran, Leopoldstraat 23, 1000 Brussel.

Voorstellingen in Tour & Taxis op 13-15-18-21-23-25-27-29 september 2016.

Kandidaturen met als onderwerp MACBETH, duidelijke

]]> 2016-04-20 http://www.demunt.be/nl/news/157/De-Munt-zoekt <![CDATA[Project RTBF & de Munt]]>In het kader van het programma Le Meilleur du classique op La Trois, presenteert de RTBF twee uitzendingen van 45 minuten over twee van onze producties:

06.05.2016 – La Traviata
24.06.2016 (nog te bevestigen) – La Clemenza Di Ti


]]> 2016-04-19 http://www.demunt.be/nl/news/156/Project-RTBF-de-Munt <![CDATA[Babel 7.16]]>Een herwerkte en uitgebreide versie van de meermaals bekroonde dansvoorstelling Babel(words), een gezamenlijke choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet die in 2010 werd geproduceerd door de Munt en Eastman, zal tijdens het Festival van Avignon 2016 gepresenteerd worden op de Cour d’honneur.


Deze voorstelling heeft het over cruciale thema's die ons leven vandaag bepalen: grenzen, migratie, overgeërfde en zelfgekozen identiteit, taalkundige hegemonie, het anders-zijn en het demoniseren daarvan, gelijkheid en verschil, en de beperkingen van dit alles. De vragen die Babel 7.16 opwerpt, ondersteund door de reusachtige metalen frames van de plastische kunstenaar Antony Gormley en kracht bijgezet door een uitgebreidere cast, zijn urgenter dan ooit tevoren, voor ons allemaal - als kunstenaar, burger of mens.


]]> 2016-04-19 http://www.demunt.be/nl/news/155/Babel-716 <![CDATA[Sweeney Todd op Flagey]]>Sweeney Todd speelt op 21 april, om 20:00, in Flagey Studio 5.

Tim Burton verfilmde de gelijknamige musical van Stephen Sondheim over Sweeney Todd, een kapper in het Victoriaanse Londen die zijn klanten de keel oversnijdt. Samen met zijn assistent Mrs. Lovett verwerkt hij de lichamen van zijn slachtoffers tot vleespasteitjes. Een heerlijk groteske musical.


]]> 2016-04-19 http://www.demunt.be/nl/news/154/Sweeney-Todd-op-Flagey <![CDATA[Verkoop abonnementen 2016-17]]>

De abonnementsverkoop voor het seizoen 2016-17 gaat van start op maandag 11 april. Door een technisch probleem met het aanmaken van accounts hebben we een kleine vertraging opgelopen.
We hopen dit euvel binnen de 24 uur te hebben opgelost.


]]> 2016-04-11 http://www.demunt.be/nl/news/141/Verkoop-abonnementen-2016-17 <![CDATA[De Munt zoekt]]>

De munt zoekt een hoofdschoenmaker (m/v).


Als hoofdschoenmaker coördineer je de activiteiten van het schoenenatelier in het kader van de operaproducties, daarbij rekening houdend met de beschikbare middelen (budgetten, tijd, personeel en milieuvoorschriften ). Je geeft leiding aan twee medewerkers en rapporteert aan...

]]> 2016-04-05 http://www.demunt.be/nl/news/149/De-Munt-zoekt <![CDATA[Olivier Award voor Cavalleria Rusticana / Pagliacci]]>Gisteren werd de nieuwe ‘double bill’ productie van Cavalleria Rusticana & Pagliacci (Mascagni / Leoncavallo), in de regie van Damiano Michieletto voor Royal Opera House Covent Garden in Londen, in coproductie met de Munt, bekroond met de Olivier Award voor “Best New Opera Production”.


Damiano Michieletto regisseerde eveneens de succesvolle nieuwe productie van L’Elisird’amore (Donizetti), die we in september 2015 op de planken brachten in het Koninklijk Circus. Met deze Elisir wist Michieletto de geestdrift en originaliteit van Donizetti’s muziek op sublieme wijze in de...

]]> 2016-04-04 http://www.demunt.be/nl/news/153/Olivier-Award-voor-Cavalleria-Rusticana-Pagliacci <![CDATA[Het Koor van de Munt zoekt]]>

Het Koor van de Munt zoekt:

 • 1 Mezzo/Alto
 • 1 Soprano

]]> 2016-03-30 http://www.demunt.be/nl/news/170/Het-Koor-van-de-Munt-zoekt <![CDATA[De Munt Zoekt]]>

Om het koor van de Munt (onder leiding van Martino Faggiani) voor de productie Lohengrin (09/12/2016 tot 14/02/2017) en om concerten & opera’s in de volgende seizoenen te versterken, is De Munt op zoek naar supplementaire koorzangers Bas


Voor deze auditie moeten de kandidaten volgende stukken voorbereiden:
   -  2 aria’s naar keuze 
in verschillende talen

   -  Een zichtlezing is ook onderdeel van de auditie


 Inschrijven per mail bij Hugo...

]]> 2016-03-30 http://www.demunt.be/nl/news/139/De-Munt-Zoekt <![CDATA[Streaming Béatrice & Bénédict]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2016-03-28 http://www.demunt.be/nl/news/62/Streaming-Beatrice-Benedict <![CDATA[Gewijzigde locatie van middagconcert van 25 maart]]>

Ons middagconcert van 25 maart zal morgen doorgaan om 12.30, maar niet in het Koreaans Cultureel Centrum zoals gepland, maar wel in STUDIO van Bozar. Het KCC moet immers de hele week de deuren sluiten en alle activiteiten stopzetten. We danken dan ook van harte onze collega’s van Bozar voor hun solidariteit en medewerking.

STUDIO BOZAR (210 plaatsen)
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel


]]> 2016-03-24 http://www.demunt.be/nl/news/152/Gewijzigde-locatie-van-middagconcert-van-25-maart <![CDATA[Robert Montgomery]]>Wat Banksy doet met beelden, doet de Schotse urban poet Robert Montgomery met woorden: een muur, een reclamepaneel, een stadszicht naar zijn hand zetten. Zijn in het oog springende installaties dragen dromerige, kritische en tegelijk optimistische boodschappen uit. Ze slagen erin om de aandacht te vestigen op de verholen poëzie van onopvallende publieke ruimtes, om alledaagse realiteit te verrijken met een onverwachte betekenislaag. Montgomery is een alchemist met letters. Voor het Muntpaleis plaatst hij een werk met niet meer dan vijf eenvoudige woorden: All Palaces Are Temporary Palaces. Ze doen meer dan enkel herinneren aan het feit dat deze speelplek slechts een tijdelijke vervanger is voor onze schouwburg in renovatie. Tussen de postindustriële skeletten van de voormalige Thurn en Taxis-hallen en het trotse, nagelnieuwe Muntpaleis in, fungeert de zin tegelijk ook als een waarschuwend vanitas en een uitdrukkelijke oproep om ten volle te genieten van de vluchtige schoonheid van een intieme aria, een aangrijpende voorstelling – van een pas ontdekte nieuwe operalocatie.


]]> 2016-03-25 http://www.demunt.be/nl/news/151/Robert-Montgomery <![CDATA[De Munt gesloten op woensdag 23 maart]]>

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Brussel, zal de Munt en het Muntpaleis op Tour & Taxis gesloten zijn op woensdag 23 maart.
Alle activiteiten van de dag zijn afgelast.

We leven mee met de slachtoffers, hun familie en vrienden.

>> #WeerbaarBelgië


]]> 2016-03-22 http://www.demunt.be/nl/news/145/De-Munt-gesloten-op-woensdag-23-maart <![CDATA[Alain Platel ontvangt eredoctoraat van de UGent ]]>UGent reikt traditioneel eredoctoraten uit op Dies Natalis, dat plaatsvindt op 18 maart 2016.  Orthopedagoog, choreograaf, regisseur en oprichter van het dans- en theatergezelschap Les Ballets C de la B Alain Platel zal bij die gelegenheid een eredoctoraat ontvangen.
Alain Platel komt volgend seizoen naar de Munt met zijn Mahler Projekt.


]]> 2016-03-14 http://www.demunt.be/nl/news/148/Alain-Platel-ontvangt-eredoctoraat-van-de-UGent <![CDATA[Streaming Opera Seria]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2016-03-14 http://www.demunt.be/nl/news/50/Streaming-Opera-Seria <![CDATA[The Opera Platform viert eerste verjaardag]]>

The Opera Platform viert zijn eerste verjaardag tijdens de European Opera Days van 6 tot 8 mei 2016. Zij trakteren de operaliefhebbers dat weekend op streamings, gratis beschikbaar op www.theoperaplatform.eu


]]> 2017-04-01 http://www.demunt.be/nl/news/147/The-Opera-Platform-viert-eerste-verjaardag <![CDATA[MM Academy]]>

De Munt biedt de kans aan jonge zangers, ingeschreven aan een Belgische Hogeschool voor kunst en muziek, om hun opleiding aan te vullen met een professionele stage in dit operahuis. Na slagen voor een auditie, kunnen de studenten professionele ervaring opdoen in het koor van de Munt tijdens 1 of 2 Muntproducties en worden ze een seizoen lang begeleid door het management van de MM Academy in nauw overleg met de betrokken hogescholen en docenten. Het is mogelijk zich in te schrijven tot 30 april 2016.


]]> 2016-03-14 http://www.demunt.be/nl/news/146/MM-Academy <![CDATA[Online verkoop onbeschikbaar]]>

Een technische onderhoud wordt voorzien op woensdag 16 maart 2016 vanaf 22:00. Hierdoor zal de online verkoop via deze website worden stopgezet. Op donderdag 19 maart om 06:00 verwachten we dat alles weer normaal zal verlopen.


]]> 2016-03-08 http://www.demunt.be/nl/news/143/Online-verkoop-onbeschikbaar <![CDATA[De Munt genomineerd voor de International Opera Awards]]>De Munt is genomineerd voor de vierde editie van de International Opera Awards. 

Ons operahuis is genomineerd voor de beste wereldcreatie met Penthesilea van Pascal Dusapins. Daarnaast willen wij in het bijzonder de vele genomineerde artiesten feliciteren die recent in de Munt aan de slag waren. 

De International Opera Awards worden op 15 mei 2016 uitgereikt in Londen. Je leest er alles over op www.operaawards.co.uk


]]> 2016-03-03 http://www.demunt.be/nl/news/140/De-Munt-genomineerd-voor-de-International-Opera-Awards <![CDATA[Gewijzigd aanvangsuur ‘L’Opera Seria’ (19u)]]>

Tijdens de repetities van deze weinig uitgevoerde barokopera werd duidelijk dat de voorstelling langer zal duren dan gepland. Om u toch het comfort van twee pauzes te kunnen bieden en u na afloop uw aansluitingen met het openbaar vervoer te kunnen garanderen, beginnen we een halfuur vroeger, om 19.00 uur.


Raakt u er niet zo vroeg?
Geen probleem! Er worden in het eerste bedrijf twee momenten voorzien waarop u toch de zaal kan binnenkomen. En tot dan hoeft u in onze onthaalruimte niets te missen dankzij een rechtstreekse livestream vanuit de zaal. Ook geven we u graag

]]> 2016-02-04 http://www.demunt.be/nl/news/136/Gewijzigd-aanvangsuur-L-Opera-Seria-19u <![CDATA[Frankenstein uitgesteld]]>

De productie van Frankenstein - het opdrachtwerk van de Munt aan de Amerikaanse componist Mark Grey, naar een idee van Alex Ollé (La Fura dels Baus) - wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum. In de plaats van Frankenstein sluiten we dit seizoen af met een andere primeur voor de Munt, een opera die al even out of the box is, namelijk Sweeney Todd.


Een combinatie van technische en budgettaire complicaties noodzaken ons tot dit besluit. De locatie op Tour en Taxis bleek helaas niet de ideale locatie om de visie van het creatieteam optimaal te verwezenlijken, wat een wereldpremière van internationaal belang eigenlijk verdient. Wij hebben...

]]> 2016-01-29 http://www.demunt.be/nl/news/96/Frankenstein-uitgesteld <![CDATA[Inzameling van muziekinstrumenten en benefietconcert]]>Kom luisteren naar de verbluffende celliste Camille Thomas en geef uw oude en trouwe instrumenten aan Music Fund!


Op het programma:

 • Nocturne for strings – Antonín Dvořák
 • Cello Concerto in E minor, op. 85 – Edward Elgar
 • The Armed Man: a Mass for Peace – Karl Jenkins

onder muzikale leiding van David Navarro-Turres en met Camille Thomas (vc), Jennifer...

]]> 2016-01-27 http://www.demunt.be/nl/news/135/Inzameling-van-muziekinstrumenten-en-benefietconcert <![CDATA[MMM 32]]>Het MonnaieMuntMagazine 32 (februari > april 2016) is verschenen op vrijdag 22/01 als bijlage bij De Morgen en Le Soir.
De digitale versie is hier online bekijken:


]]> 2016-01-23 http://www.demunt.be/nl/news/113/MMM-32 <![CDATA[Luister-uitzending «Adriana Lecouvreur»]]>

Op 12 februari wijdt Camille de Rijck de uitzending van zijn luisterprogramma (waarbij verschillende opnames van eenzelfde werk worden vergeleken) aan Adriana Lecouvreur.
Christophe Bezzone, directeur Artistieke Planning en Productie van de Munt en artistiek adjunct van Peter de Caluwe, neemt deel aan deze uitzending die te horen is op RTBF op 12 februari van 16 uur tot 18 uur.


]]> 2016-01-15 http://www.demunt.be/nl/news/134/Luister-uitzending-Adriana-Lecouvreur <![CDATA[Pierre Boulez overleden]]>Met diepe spijt vernamen we het overlijden van componist en dirigent Pierre Boulez in Baden Baden op dinsdag 5 januari.

Pascal Dusapin, die Boulez goed kende, en het artistieke team van To Be Sung dragen de première van vandaag op aan deze essentiële protagonist van de muziek in de tweede helft van de 20ste eeuw.


]]> 2016-01-06 http://www.demunt.be/nl/news/133/Pierre-Boulez-overleden <![CDATA[En de winnaar is... Orphée et Eurydice van Romeo Castellucci]]>

Op onze Facebook pagina heeft het publiek Glucks Orphée et Eurydice verkozen tot beste Muntproductie van de laatste 5 jaar. 
Als klein kerstcadeautje is de productie opnieuw te bekijken tot 14 januari.


]]> 2015-12-24 http://www.demunt.be/nl/news/103/En-de-winnaar-is-Orphee-et-Eurydice-van-Romeo-Castellucci <![CDATA[#letsgobrussels (Selfies wedstrijd )]]>Kom buiten, smile en (cultureel) Brussel zal u verwennen!
Deel selfies van uw Brusselse culturele uitstapjes en win een jaar cultuur in Brussel.


Van 14 december 2015 tot 31 januari is uitgaan in Brussel nooit zo aantrekkelijk geweest.
 
Laat u meeslepen door een voorstelling of een optreden, ga naar het theater en de bioscoop, breng een bezoek aan musea, galerijen of een cultureel centrum, en neem een foto van uzelf in een van...

]]> 2015-12-14 http://www.demunt.be/nl/news/55/letsgobrussels-Selfies-wedstrijd <![CDATA[De Munt zoekt figuranten]]>

Voor de productie L'Opera Seria


]]> 2015-12-13 http://www.demunt.be/nl/news/16/De-Munt-zoekt-figuranten <![CDATA[Geschenkbonnen]]>Bent u op zoek naar een verrassend en persoonlijk eindejaarscadeau? Met een geschenkbon van de Munt deel je niets minder dan intense emoties!


]]> 2015-12-01 http://www.demunt.be/nl/news/118/Geschenkbonnen <![CDATA[De Munt op Google Cultural Institute]]>Een virtueel bezoek aan de Munt? Dat kan vanaf december dankzij een samenwerking met het Google Cultural Institute.


Waar u zich ook bevindt, via het internet kunt u de Munt bezoeken: van de inkomhal tot de Grote Zaal, langs de Eretrappen, het Koninklijk Salon en de Grote Foyer, tot zelfs in de Ateliers. Los daarvan worden ook rijkelijk geïllustreerde thematische tentoonstellingen uitgewerkt. Tijdens een...

]]> 2015-12-01 http://www.demunt.be/nl/news/120/De-Munt-op-Google-Cultural-Institute <![CDATA[Jenůfa op televisie]]>Onze productie Jenůfa van Leoš Janáček in regie van Alvis Hermanis en met het Symfonieorkest en koor van de Munt onder leiding van Ludovic Morlot, is op donderdag 10 december om half een 's avonds te zien op France 2.


]]> 2015-11-30 http://www.demunt.be/nl/news/49/Jenufa-op-televisie <![CDATA[Recital Simon Keenlyside geannuleerd]]>

Wegens ziekte is Simon Keenlyside genoodzaakt zijn recital van 7 december te annuleren.
De ontmoeting erna "Inside the Singers Studio" vindt vanzelfsprekend eveneens niet plaats.

Heeft u al een ticket? Dan kunt u zich wenden tot MMTICKETS (02 212 12 11 - tickets@demunt.be) om uw tickets om te ruilen voor een ander recital of concert naar keuze of om ze te laten terugbetalen.


]]> 2015-11-26 http://www.demunt.be/nl/news/78/Recital-Simon-Keenlyside-geannuleerd <![CDATA[Start ticketverkoop]]>Op dinsdag 1 december gaat de ticketverkoop van de tweede seizoenshelft van start. Kaartjes zijn via deze website en via MM Tickets (02 229 12 11 / tickets@demunt.be / Prinsenstraat 14, 1000 Brussel) te verkrijgen.

Kom die dag gerust langs in MM Tickets in de Prinsenstraat: om 11 uur en 17 uur geeft algemeen directeur-intendant Peter de Caluwe u graag zijn persoonlijke tips mee


OPERA

]]> 2015-11-23 http://www.demunt.be/nl/news/47/Start-ticketverkoop <![CDATA[Nocturne van donderdag 26/11 geannuleerd]]>Ten gevolge van de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 heeft de directie van de Munt besloten om onze medewerking aan de Nocturne van de Brusselse Musea op donderdag 26 november te annuleren.


]]> 2015-11-21 http://www.demunt.be/nl/news/132/Nocturne-van-donderdag-2611-geannuleerd <![CDATA[Voorstellingen Medúlla van zaterdag 21/11 geannuleerd]]>

Ten gevolge van de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 heeft de directie van de Munt besloten om de voorstellingen van Medulla van vandaag, zaterdag 21 november om 15:00 en 19:30 te annuleren.


Er werd voorlopig nog geen beslissing genomen met betrekking tot een eventuele herneming van de productie op een later tijdstip.

De waarde van uw tickets zal worden omgezet in de vorm van cadeaucheques, te gebruiken naar keuze.

Voor meer info kan u contact opnemen met

]]> 2015-11-21 http://www.demunt.be/nl/news/83/Voorstellingen-Medulla-van-zaterdag-2111-geannuleerd <![CDATA[Andrea Breth ontvangt Der Faust award 2015 voor Jakob Lenz]]>Met trots delen we mee dat Andrea Breth de prestigieuze prijs Der Faust 2015 heeft ontvangen van het Deutscher Bühnenverein, voor haar regie van Jakob Lenz, een coproductie van de Munt, de OperStuttgart en de Staatsoper Berlin.


Het Deutscher Bühnenverein is een politiek-culturele organisatie die meer dan 450 Duitse theaters, operahuizen en orkesten verenigt. Het Bühnenverein is een zeer invloedrijke instelling in Duitsland, met als doel het behouden, promoten en ontwikkelen van de diversiteit van het Duitstalige...

]]> 2015-11-17 http://www.demunt.be/nl/news/102/Andrea-Breth-ontvangt-Der-Faust-award-2015-voor-Jakob-Lenz <![CDATA[Tentoonstelling MM Tickets]]>

Op 1 december opent MM Tickets de verkoop voor de voorstellingen in de tweede helft van dit seizoen. Bij die gelegenheid nodigt de Munt u uit om mee in haar archieven te duiken en de geschiedenis en grafische evolutie van haar toegangskaartjes te komen ontdekken. Een verrassende tentoonstelling, want ook tickets vertellen veel over een operahuis


1.12.2015 - 11:00

MM TICKETS
Prinsenstraat 14, 1000 Brussel

Gratis toegang


]]> 2015-11-13 http://www.demunt.be/nl/news/73/Tentoonstelling-MM-Tickets <![CDATA[Online verkoop onbeschikbaar in de nacht van woensdag 18 november op donderdag 19 november 2015]]>

Een technische onderhoud wordt voorzien in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november 2015.
Hierdoor zullen alle online verkoop via deze website stop worden gezet. Op donderdag 19 november rond 6u in de ochtend verwachten we dat alles terug normaal zal verlopen.


]]> 2015-11-11 http://www.demunt.be/nl/news/122/Online-verkoop-onbeschikbaar-in-de-nacht-van-woensdag-18-november-op-donderdag-19-november-2015 <![CDATA[Speciale actie Early Birds ]]>Op 1 december start de ticketverkoop voor de tweede seizoenshelft, maar tussen 14 en 30 november loopt eerst onze Early Birds-actie: kies twee van de drie operavoorstellingen in het Muntpaleis op Tours & Taxis en een extra recital of concert naar keuze en krijg 20% korting.
Vroege vogels zijn daarmee niet alleen zeker van de beste, maar ook van de voordeligste plaatsen!


]]> 2015-11-02 http://www.demunt.be/nl/news/114/Speciale-actie-Early-Birds <![CDATA[Anthony Rolfe Johnson - recital in de Munt op CD]]>De volgende cd die door Cypres wordt gelanceerd is gewijd aan het recital van Anthony Rolfe Johnson in de Munt


Herleef het zinderende recital uit 1996 door de beroemde Britse tenor die aan de piano wordt begeleid door Graham Johnson, een opname uit onze rijke archieven.

Rolfe Johnson vertolkt werk van Purcell, Schubert en Britten, drie componisten die hij heel waardeerde.

]]> 2015-10-31 http://www.demunt.be/nl/news/131/Anthony-Rolfe-Johnson---recital-in-de-Munt-op-CD <![CDATA[Mitridate, nieuw productieteam gekozen]]>De Munt heeft het nieuwe artistieke team gekozen voor de regie van Mitridate, Re di Ponto dat in mei 2016 wordt opgevoerd: Clarac-Deloeuil > le lab, vertegenwoordigd door Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil.


De opera Mitridate, re di Ponto zal niet in de bestaande productie van Robert Carsen gebracht kunnen worden, zoals aanvankelijk aangekondigd. Het bleek onmogelijk om deze productie in de nieuwe locatie, het Muntpaleis bij Tour & Taxis, onder te brengen.

Daarom besloot de...

]]> 2015-10-26 http://www.demunt.be/nl/news/125/Mitridate-nieuw-productieteam-gekozen <![CDATA[MMM 31]]>Het MonnaieMuntMagazine 31 (november 2015 > januari 2016) is verschenen op vrijdag 23/10 als bijlage bij De Morgen en op zaterdag 24/10 als bijlage bij Le Soir.
De digitale versie is hier online bekijken:


]]> 2015-10-24 http://www.demunt.be/nl/news/69/MMM-31 <![CDATA[Streaming Powder Her Face]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2015-10-01 http://www.demunt.be/nl/news/53/Streaming-Powder-Her-Face <![CDATA[Nominaties de Munt in Opernwelt Jahrbuch 2014-2015]]>Het gezaghebbende Duitse vaktijdschrift Opernwelt heeft haar Jahrbuch van 2014/2015 uit. Daarin maakt het na bevraging van 50 onafhankelijke en internationaal gereputeerde critici de balans op van het voorbije operaseizoen. De Munt valt ook dit jaar in de prijzen.


Wolfgang Rihms Jakob Lenz werd uitgeroepen tot “Productie van het Jaar”; het betreft een coproductie tussen de operahuizen in Stuttgart, Brussel en Berlijn. De jury loofde “de letterlijk waanzinnige, op de grote scène spookachtig toegespitste interpretatie” van...

]]> 2015-10-01 http://www.demunt.be/nl/news/130/Nominaties-de-Munt-in-Opernwelt-Jahrbuch-2014-2015 <![CDATA[Streaming L'Elisir d'amore]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2015-09-21 http://www.demunt.be/nl/news/51/Streaming-L-Elisir-d-amore <![CDATA[Powder Her Face, live op The Opera Platform]]>De productie van Powder Her Face, die de Munt momenteel voorstelt in een regie van Mariusz Treliński, wordt live uitgezonden op The Opera Platform, en dat op vrijdag 2 oktober 2015 om 19.30 uur.


]]> 2015-09-21 http://www.demunt.be/nl/news/117/Powder-Her-Face-live-op-The-Opera-Platform <![CDATA[CD-opname van de opera «Au monde» bekroond]]>De dubbelcd van de opera Au monde van Philippe Boesmans - een wereldcreatie en opdrachtwerk van de Munt – werd bekroond met:

 • Diapason d'Or (mei 2015)
 • Choc van Classica (juli 2015)
 • ffff van Télérama (augustus 2015)
 • 3 coeurs vah L'Avant-Scène Opéra (augustus 2015)
 •  

]]> 2015-09-08 http://www.demunt.be/nl/news/129/CD-opname-van-de-opera-Au-monde-bekroond <![CDATA[Uitzonderlijke herneming van Work/Travail/Arbeid]]>Het bijzondere project Work/Travail/Arbeid - een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker - wordt hernomen in het Wiels in het kader van het Theaterfestival op 11, 12 & 13 september


]]> 2015-09-08 http://www.demunt.be/nl/news/127/Uitzonderlijke-herneming-van-WorkTravailArbeid <![CDATA[Elisir d'amore : voorstelling van 17/9]]>

Vanuit een onophoudelijk streven om zijn publiek te verbreden, koos de Munt deze opera, nummer 13 op de lijst van 's werelds meest gespeelde opera’s om op één dag, in Brussel - Europese hoofdstad met een uitgesproken mix van culturen - verschillende publieksgroepen bijeen te brengen. De voorstelling van 17 september om 14 uur zal toegankelijk zijn voor:


 • Leerlingen van secundaire scholen: tickets aan € 20 (inleiding op school inbegrepen) – 1ste, 2de, 3de en 4de categorie
 • Studenten, -30 jarigen, kunstenaars en medewerkers uit de podiumkunstensector: tickets aan € 25 - 1ste, 2de, 3de en 4de categorie
 • Kansengroepen...

]]> 2015-09-06 http://www.demunt.be/nl/news/128/Elisir-d-amore-voorstelling-van-179 <![CDATA[Alain Altinoglu wordt muziekdirecteur van de Munt]]>Met veel enthousiasme verwelkomen Peter de Caluwe en het team van de Munt de Franse dirigent Alain Altinoglu als muziekdirecteur van de Munt. We kijken uit naar een samenwerking die zich over meerdere seizoenen zal uitstrekken.
Alain Altinoglu was reeds in de Munt te gast als dirigent van Massenets Cendrillon in december 2011 en voor een aantal symfonische concerten met het Muntorkest.


]]> 2015-09-02 http://www.demunt.be/nl/news/126/Alain-Altinoglu-wordt-muziekdirecteur-van-de-Munt <![CDATA[Streaming Rachmaninov Troika]]>De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van

]]> 2015-06-29 http://www.demunt.be/nl/news/64/Streaming-Rachmaninov-Troika <![CDATA[De Munt bekroond door de Franse pers]]>Vandaag maakte de verzamelde Franse muziek-, dans-, en theaterpers de producties en vertolkingen bekend, die tijdens het voorbije jaar de grootste indruk op haar heeft nagelaten.

En ook dit jaar valt ons huis in de prijzen. De productie van Pascal Dusapin’s Penthesilea krijgt de ‘Prix du Syndicat de la Critique musicale, théâtrale et de danse français’ voor beste wereldcreatie, de dvd-opname van Lulu gaat lopen met die van beste audiovisuele opname. Het zijn twee prijzen waar we bijzonder opgetogen over zijn.


Na onderscheidingen voor de Munt in 2010 (voor Elektra), 2011 (voor Parsifal), 2012-2013 (voor de durf en hoogstaande kwaliteit van de volledige programmering) en 2014 (voor de dvd-opname van Parsifal), zien we deze erkenning door de Franse cultuurrecensenten als...

]]> 2015-06-23 http://www.demunt.be/nl/news/124/De-Munt-bekroond-door-de-Franse-pers <![CDATA[De Munt in de steigers]]>Nadat de renovatiewerken in onze Ateliers zijn afgerond, gaat in juni 2015 de tweede fase van start.


Tijdens deze fase verschuiven de werken naar de schouwburg zelf, waarbij zowel ingrepen op het podium worden voorzien (onder meer een nieuwe toneelvloer, een nieuwe zijdelingse podiumlift om decorstukken op scène te brengen, een bijkomende motorisering in de toneelzolder), als verbeteringen aan...

]]> 2015-05-21 http://www.demunt.be/nl/news/121/De-Munt-in-de-steigers <![CDATA[Rondleiding scene en machinerie]]>Op zaterdag 30 mei 2015, geeft Laurent Le Bec, licenciaat letteren en inspiciënt in de Munt, een rondleiding met als thema «Scène et machinerie au Théâtre de la Monnaie».

Vertrek om 10u45 aan de boekhandel Quartiers Latins, Martelaarsplein - 1000 Brussel

>> inlichtingen en reservaties: 02 227 34 00

>> Meer info vindt u in het onderstaande document.


]]> 2015-05-20 http://www.demunt.be/nl/news/20/Rondleiding-scene-en-machinerie <![CDATA[Abonnementen 2015-2016]]>Met een abonnement beleeft u gegarandeerd een rijk en gevarieerd seizoen in de Munt. Bovendien bent u, met een abonnement op zak, meteen ook MM Member.

>> te verkrijgen vanaf mei 2015.


]]> 2015-05-20 http://www.demunt.be/nl/news/67/Abonnementen-2015-2016 <![CDATA[De Munt zoekt diverse medewerkers]]>

Hoofddecorschilder...


]]> 2015-05-20 http://www.demunt.be/nl/news/13/De-Munt-zoekt-diverse-medewerkers <![CDATA[Au monde gekroond tot beste wereldcreatie op de International Opera Awards]]>“And the winner is…” Vier jaar nadat de Munt door Opernwelt tot Opernhaus des Jahres uitgeroepen werd, zijn we er trots op dat de internationale waardering voor ons huis opnieuw met een prestigieuze prijs bekroond wordt.
Op het International Opera Awards gala in het Londonse Savoy Hotel mochten we de award voor beste wereldcreatie in ontvangst nemen, voor Au monde van Philippe Boesmans.


Dat we net in de categorie beste wereldcreatie het beeldje naar huis mogen nemen, doet ons bijzonder plezier. De Munt zet ieder jaar opnieuw zwaar in op nieuwe creaties en niemand heeft daar de voorbije decennia een grotere bijdrage voor geleverd dan Philippe...

]]> 2015-04-26 http://www.demunt.be/nl/news/119/Au-monde-gekroond-tot-beste-wereldcreatie-op-de-International-Opera-Awards <![CDATA[Voorstelling seizoen 2015-2016]]>Deze woensdag 18 maart stelde Muntdirecteur Peter de Caluwe het programma van het nieuwe seizoen 2015-2016 voor tijdens een persconferentie in het Brusselse Stadhuis.

Alle informatie over het nieuwe seizoen is hier vinden.


]]> 2015-03-18 http://www.demunt.be/nl/news/116/Voorstelling-seizoen-2015-2016 <![CDATA[De Kinderkoren van de Munt recruteren]]>De Kinderkoren van de Munt zoeken

 • Jongens en meisjes tussen 7 en 10 jaar voor het Aspirantenkoor
 • Jongens en meisjes tussen 10 en 13 jaar voor het Kinderkoor
 • Meisjes tussen 13 en 18 jaar voor La Choraline

Dit jaar worden audities georganiseerd op 10, 17, 20, 24 & 27 juni 2015.


]]> 2015-03-16 http://www.demunt.be/nl/news/23/De-Kinderkoren-van-de-Munt-recruteren <![CDATA[MM Academy]]>

Vanaf het seizoen 2015-2016 lanceren we een eerste stap: de MM Academy, Kooracademie van de Munt, waar zangstudenten een stage bij het Koor van de Munt kunnen volgen.


We bieden zangstudenten van alle acht Belgische hogescholen voor kunst en muziek de kans om podiumervaring op te doen in een internationaal gerenommeerd operahuis, en van bij het begin van hun opleiding deel uit te maken van professionele producties.

]]> 2015-03-09 http://www.demunt.be/nl/news/115/MM-Academy <![CDATA[Bekijk de integrale opname van Rain, de choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker]]>Op 25 mei 2011 bracht het wereldvermaarde Ballet de l’Opéra national de Paris met Rain voor het eerst een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker.

De opname van deze voorstelling in het Palais Garnier is integraal te bekijken op de website van Arte.


]]> 2014-11-26 http://www.demunt.be/nl/news/18/Bekijk-de-integrale-opname-van-Rain-de-choreografie-van-Anne-Teresa-De-Keersmaeker <![CDATA[MM Box Office wordt MM Tickets]]>Uw bespreekbureau krijgt een nieuwe look! De naam verandert, maar de dienstverlening blijft.

Om u nog beter te kunnen helpen, zijn we verhuisd naar de Prinsenstraat 14, naast het theater.


Wilt u plaatsen reserveren, wenst u meer informatie of heeft u gewoon een vraag? Aarzel dan niet om ons een bezoekje te brengen in onze nieuwe ruimte. We zijn open van dinsdag tot vrijdag van 12u - 18u en zaterdag van 11u tot 18u.

U kan ons ook telefonisch bereiken op het nummer +32 (0)2...

]]> 2014-11-04 http://www.demunt.be/nl/news/97/MM-Box-Office-wordt-MM-Tickets <![CDATA[Federale culturele black-out]]>

De federale administraties, waartoe de culturele instellingen De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest worden gerekend, krijgen een besparing opgelegd van 4% op personeel en 20% op werking, en dit met ingang van 1 januari 2015 en met een verhoging van nog eens 2% in elk jaar erna tot en met 2019.


]]> 2014-10-24 http://www.demunt.be/nl/news/95/Federale-culturele-black-out <![CDATA[Het verhaal van de Munt]]>In het zopas verschenen boek Het verhaal van de Munt ontdekt u aan de hand van korte hoofdstukjes de magische wereld van de opera en een van de mooiste gebouwen van België.


Dit boek wil u laten delen in de passie van alle medewerkers voor dit grote huis. U kan het lezen als een gids of raadplegen als een naslagwerk; u kan het bekijken als een reportage of koesteren als een aandenken aan een onvergetelijke opera-ervaring.

Dit boek is het resultaat van een...

]]> 2014-10-06 http://www.demunt.be/nl/news/92/Het-verhaal-van-de-Munt <![CDATA[Peter de Caluwe en Paul Dujardin op de bres voor de cultuur]]>In een opiniestuk dat verscheen in De Standaard en Le Soir, verdedigen Peter de Caluwe, algemeen directeur van de Munt, en Paul Dujardin, directeur van Bozar het belang van cultuur als essentiële pijler in een gezonde samenleving.


Dit opiniestuk werd geschreven naar aanleiding van de titel van Doctor Honoris Causa die de Université libre de Bruxelles (ULB) hun heeft verleent.
Beiden ontvingen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die ze leiden.


]]> 2014-09-30 http://www.demunt.be/nl/news/89/Peter-de-Caluwe-en-Paul-Dujardin-op-de-bres-voor-de-cultuur <![CDATA[Peter de Caluwe en Paul Dujardin 'doctor honoris causa' aan de ULB]]>De Université libre de Bruxelles (ULB) verleent de titel van Doctor Honoris Causa aan Algemeen directeur van de Munt, Peter de Caluwe en aan Paul Dujardin, Directeur van Bozar.


Beiden ontvangen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die hij leidt.

Een citaat uit de redevoering die Peter de Caluwe vandaag heeft voorgedragen:
"De noodzaak van cultuur is onmiskenbaar; de burger wil...

]]> 2014-09-19 http://www.demunt.be/nl/news/66/Peter-de-Caluwe-en-Paul-Dujardin-doctor-honoris-causa-aan-de-ULB <![CDATA[Hommage Gerard Mortier]]>Op 27 mei vond een eerbetoon plaats aan Gerard Mortier, voormalig intendant van de Munt, die overleden is op 9 maart jongstleden.
Bekijk hier de opname van dit eerbetoon.


]]> 2014-07-11 http://www.demunt.be/nl/news/86/Hommage-Gerard-Mortier <![CDATA[Audities voor het Symfonieorkest van de Munt]]>De Munt organiseert een auditie ter aanwerving van 1 co-leader bij de cello’s.


]]> 2014-07-11 http://www.demunt.be/nl/news/19/Audities-voor-het-Symfonieorkest-van-de-Munt <![CDATA[Seizoen 2014-2015 on line]]>Niets menselijks is ons vreemd. Verleidelijk, verwarrend maar steeds aangrijpend; het seizoen 2014-2015 van de Munt is samengesteld vanuit de overtuiging dat zonden kunnen worden beschouwd als een overdosis aan deugd. Gramschap, gulzigheid, hebzucht, afgunst, wellust, luiheid, hoogmoed.

Maak van de Munt uw achtste hoofdzonde!


]]> 2014-03-20 http://www.demunt.be/nl/news/81/Seizoen-2014-2015-on-line <![CDATA[MMBoxOffice - Zomerreces]]>Het bespreekbureau van de Munt is gesloten tijdens de zomermaanden en dit van 14 juli tot en met 12 augustus 2013.


]]> 2013-07-08 http://www.demunt.be/nl/news/28/MMBoxOffice---Zomerreces <![CDATA[Een kijkje achter de schermen van audities]]>Op geregelde tijdstippen organiseert de Munt audities. Jonge zangers demonstreren er hun kunnen of jagen op een specifieke rol. Cobra.be was benieuwd naar hun leven en ging een kijkje nemen achter de schermen van onze audities.


]]> 2012-11-19 http://www.demunt.be/nl/news/14/Een-kijkje-achter-de-schermen-van-audities <![CDATA[Kostuumverkoop]]>Op zaterdag 17 december 2011 houdt de Munt een uitzonderlijke verkoop van kostuums van voorbije producties! Deze publieke verkoop begint om 13:00 en vanaf 15:00 opent de veiling per opbod van de meest waardevolle stukken.

Deze verkoop vindt plaats in de Ateliers van de Munt (Leopoldstraat 23 - 1000 Brussel)

De kostuums die per opbod worden verkocht zijn te bekijken vanaf vrijdag 9 december (18u) tot 16 december (16u) in de Foyer Alechinski van onze Ateliers.


]]> 2011-12-12 http://www.demunt.be/nl/news/17/Kostuumverkoop