MyMM: video's, foto's, artikelsOnline tickets
De Munt - Arthur
De Munt ¦ Opera ¦ Arthur ¦ Intro

Arthur

based on King Arthur by Henry Purcell

Zoals wit een mengsel is van alle kleuren, bestaat stilte uit alles wat er niet meer is.
 Ter nagedachtenis aan het begin van het begin van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, gunnen regisseur Paul Koek van muziektheaterensemble de Veenfabriek en auteur Peter Verhelst ons een blik op het slagveld als alles voorbij is. Als nog slechts het zoemen van een vlieg te horen is, en de eerste planten zich weer voorzichtig laten zien. In het onwerkelijk veranderde, vlakke land dat plotseling voorzien is van heuvels die er niet waren en vijvers vol water dat verstopt zat onder de grond, lopen twee vrouwen, vergezeld door een kind. De een is op zoek naar haar man, die vanuit het verre Afrika hier heen gekomen is om te vechten in een onbegrijpelijke oorlog. De ander zoekt haar land zoals ze het kende, maar niet meer terug te vinden is. Terwijl de jonge Arthur doet wat elk jongetje doet: fantaseren over heldendom en moed en verlangen naar het genot van de overwinnaar, totdat hij beter weet.


Deze muziektheater productie is gebaseerd op King Arthur, Henry Purcells beroemde semi-opera in vijf bedrijven en aangevuld met het werk van diverse tijdgenoten. Purcells werk verenigt theater, dans en opera om een eerbetoon te brengen aan de liefde en het vaderland. Het oorspronkelijke libretto van de Engelse dichter John Dryden verhaalt de queeste van de Bretonse koning Arthur om zijn verloofde, prinses Emmeline, te bevrijden uit de greep van zijn gezworen vijand, de Saksische koning Oswald. Peter Verhelst, de gelauwerde Belgische romanschrijver en dichter, moderniseerde deze vurige oorlogslegende. Hij herschreef de gesproken dialogen en blies de intrige nieuw leven in met de beeldrijke fantasie die hem eigen is. Deze productie kadert in de 100-jarige herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Voortgestuwd door de muzikale energie van het Gentse orkest B’Rock, doet deze eigentijdse bewerking zonder enige twijfel de politieke draagwijdte en theatrale kracht van dit meesterwerk herleven.


Nieuwe productie
Productie Muziektheater Transparant
Coproductie De Munt / La Monnaie, Festival van Vlaanderen-Brussel / KlaraFestival, Flagey, Operadagen Rotterdam, Veenfabriek , Barokorkest B’Rock
© Bowie Verschuuren
 
   
Extra
Muros