MyMM: video's, foto's, artikelsOnline tickets
De Munt - Orphée et Eurydice
De Munt ¦ Opera ¦ Orphée et Eurydice ¦ Intro

Orphée et Eurydice

Christoph W. Gluck / Hector Berlioz

Romeo Castellucci komt na het succes van Parsifal opnieuw naar Brussel met een ambitieus project, dat hij  op initiatief van de Munt in twee Europese hoofdsteden, Wenen en Brussel, zal uitwerken.

Vertrekkend van Christoph Willibald Glucks meesterwerk presenteert hij een indringende overpeinzing over liefde en dood. De ‘Weense’ versie uit 1762, Orfeo ed Euridice in het Italiaans, loopt eind mei bij de Wiener Festwochen en in juni volgt dan de Franse bewerking door Hector Berlioz uit 1859 in de Munt.

Eén project, twee producties, twee casts, twee orkesten en twee dirigenten: een ware diptiek. Met Orfeo ed Euridice krijgt B’Rock de kans haar talent te tonen aan het Oostenrijkse publiek. In Brussel debuteert Hervé Niquet aan het hoofd van ons orkest en vertolken Stéphanie d’Oustrac en Sabine Devieilhe de titelrollen.

De Orpheusmythe schetst de onmogelijke terugkeer uit de dood van een vrouw die dodelijk gewond was. Orpheus’ gewaagde tocht door het schimmenrijk, op zoek naar zijn geliefde die hij maar niet kan loslaten, brengt de dichter-muzikant naar de Elysese Velden, een onvermoed, vredig gebied, dat uit aangrijpende landschappen en geluiden bestaat. Dit is voortaan Eurydices wereld. Zo ontdekt Orpheus op zijn reis een verrassende werkelijkheid: een enclave, een beschutte plek, nu eens dichtbij, dan weer ontoegankelijk of onrustbarend, een gebied op de grens tussen leven en dood.

In dit originele tweeluik, in Wenen en Brussel, gaat hij op een poëtische en wetenschappelijke verkenningstocht naar een van de laatste miskende continenten: de menselijke geest, met de buitengewone muziek van Gluck als gids.

Volg deze productie op de voet via Facebook en via Twitter (@lamonnaiedemunt) en deel uw ervaringen via #MMOrphee!

>> Bekijk de reportage op TVBrussel


Een coproductie Wenen / Brussel op initiatief van de Munt
Productie De Munt / La Monnaie, Wiener Festwochen
Met de steun van SWIFT
© Andrea Morley - Millennium Images, UK
 

De Munt - SWIFT
   
Extra
Muros