MyMM: video's, foto's, artikels
 

Powder Her Face bekroond door Franse muziek- en theaterpers

Ma  20  Juni 2016

Op 20 juni maakte de ‘Association Professionnelle de la Critique Théâtre, Musique et Danse’ de voorstellingen en vertolkingen bekend, die het voorbije jaar de grootste indruk op haar hebben gemaakt. Zes jaar na Elektra bekroont de spreekbuis van de verzamelde Franse muziekkritiek opnieuw een Muntopera met haar prestigieuze Prix de l’Europe Francophone.
 
De eer is weggelegd voor Powder Her Face, de hedendaagse opera van Thomas Adès over de val van de Britse societyfiguur Margaret Campell, bijgenaamd de ‘Dirty Duchess of Argyll’. Deze productie, gedirigeerd door Alejo Pérez en met veel gevoel voor glamour geënsceneerd door de Poolse film- en operaregisseur Mariusz Treliński, ging op 22 september in première in de Hallen van Schaarbeek.

Meer lezen

De voorbije jaren mocht de Munt verschillende prijzen van de Franse pers in ontvangst nemen, in 2015 bijvoorbeeld nog de prijs voor Beste Wereldcreatie (Penthesilea) en Beste Audiovisuele Realisatie (Lulu). Deze producties ontstonden echter in de optimale context van ons theater. Dat we nu ook professionele erkenning krijgen voor de artistieke kwaliteit van onze extra-muros-producties heeft daarom een bijzondere waarde. Het is bovenal een compliment voor het uitzonderlijke werk dat al onze teams blijven leveren, ook in omstandigheden die niet vanzelfsprekend zijn.  

Terug

De Munt - Powder Her Face bekroond door Franse muziek- en theaterpers

La Clemenza di Tito in « Un pass pour l’opéra » op RTBF La Trois

Di  14  Juni 2016

Caroline Veyt en Camille De Rijck brengen een ludieke analyse van dit werk uit het klassieke operarepertoire. Ze vertellen over het verhaal en de compositie door Mozart en illustreren hun betoog met fragmenten van onze productie van La Clemenza di Tito in een regie van Ivo van Hove en gedirigeerd door Ludovic Morlot, die te zien was in oktober 2013. Ze willen zo de operawereld meer toegankelijk maken voor het grote publiek.

>> afspraak op 24 juni om 21.15 uur op RTBF La Trois

De Munt - La Clemenza di Tito in « Un pass pour l’opéra » op RTBF La Trois

Oedipe scheert hoge toppen in Londense Royal Opera House

Woe  1  Juni 2016

De Britse pers is laaiend enthousiast over de Muntproductie Oedipe uit 2011, die op 23 mei in het Londense Royal Opera House in première ging.

Meer lezen

‘Enescu’s only opera, completed in 1936, finally arrives at Covent Garden in a magnificent co-production with La Monnaie, first seen in Brussels in 2011. And what a masterpiece it is.’ (The Independent)

‘This is the sort of serious artistic enterprise that government subsidy protects and enables: we should be grateful for it.’ (The Telegraph)
 
‘Spellbinding staging of a 20th-century masterpiece’ (The Guardian)
 
De Britse pers is laaiend enthousiast over de Muntproductie Oedipe uit 2011, die op 23 mei in het Londense Royal Opera House in première ging. Het is de eerste keer dat de opera van de Roemeense componist George Enescu zijn weg vindt naar Covent Garden en als we de recensies mogen geloven is het in de regie van La Fura dels Baus van een mooi nachleben verzekerd. Het Catalaanse gezelschap, in het recente Muntverleden ook al geëngageerd voor een inmiddels legendarische Le grand macabre, ontwikkelde voor deze operabewerking van Sophocles’ klassieke tragedie een tijdloze enscenering met niettemin tal van specifieke historische verwijzingen.

Ook voor de uitvoerders waren er veel lofbetuigingen. Onze contra-alt-aan-huis Marie-Nicole Lemieux zorgde met een ‘outstandig performance’ (The Telegraph) als Sphinx voor een muzikaal hoogtepunt en in de orkestbak maakte ook de Britse dirigent Leo Hussain indruk. Wij kijken alvast uit naar zijn muziekdirectie van Sweeney Todd, die hij onmiddellijk na zijn verplichtingen in Londen op zich neemt.

Terug

De Munt - Oedipe scheert hoge toppen in Londense Royal Opera House

European Design Award

Di  24  Mei 2016

Zaterdagavond werden in Wenen de Europese designprijzen uitgereikt. Onze brochure voor het lopende seizoen 2015-16 ging er aan de haal met de zilveren European Design Award. Vruchtvlees, creatieve partner bij de ontwikkeling van deze brochure, haalde de prijs persoonlijk op en mocht daarna nog vijf keer het podium op.

Meer lezen

In hun statement benadrukken de ontwerpers de inspiratie die ze putten uit het uitgangspunt van een operaseizoen extra muros en de nieuwe visuele identiteit die de Munt aan het ontwikkelen is: fris, transparant, activerend. Het zijn dezelfde kernwoorden die aan de basis liggen voor het ontwerp van de brochure 2016-17 en onze nieuwe website.

Terug

De Munt - European Design Award

De Munt zoekt

Vr  20  Mei 2016

De Munt zoekt een klantcoördinator corporate sponsoring (m/v).

De Munt zoekt

Woe  18  Mei 2016

De Munt zoekt een oudere danseres (65-75 jaar) voor de productie ‘Capriccio’. Stuur uw kandidatuur naar figuratie@demunt.be

De Munt - De Munt zoekt

Nieuwe productie van Reigen van Philippe Boesmans op Arte Concert

Do  28  April 2016

Naar aanleiding van de Europese Operadagen (7 & 8 mei) wordt een nieuwe productie van Philippe Boesmans’ Reigen door de Opera van Stuttgart gestreamd op Arte Concert.

De Munt - Nieuwe productie van Reigen van Philippe Boesmans op Arte Concert

De Munt zoekt

Vr  20  Mei 2016

De Munt zoekt een IT-manager (m/v).

MMM 33

Ma  25  April 2016

Het MonnaieMuntMagazine 33 (MEI.JUN.SEP) is verschenen op vrijdag 24.04 als bijlage bij De Morgen en Le Soir. U kan de digitale versie van het magazine hier lezen:

De Munt - MMM 33

Twee prijzen voor Muntprojecten in Italië

Do  21  April 2016

Op 15 april deelde de Italiaanse muziekkritiek (Associazione Nazionale Critici Musicali) opnieuw haar Premi Franco Abbiati uit. Het Teatro Communale di Bologna, coproductiepartner van de Munt, slaagde erin om maar liefst drie onderscheidingen binnen te rijven, een unicum in de 34-jarige geschiedenis van de belangrijkste Italiaanse theaterprijzen.
 
Twee daarvan haalde het huis binnen met Muntproducties: de prijs voor Beste Regie met de Elektra van Guy Joosten en de prijs voor Beste Kostuums met Alvis Hermanis’ Jenůfa – een mooie erkenning voor de uitzonderlijke creaties van Anna Watkins, die stuk voor stuk vervaardigd werden in de Ateliers van de Munt.
 
Wij feliciteren onze trouwe coproductiepartner Nicola Sani, intendant van het Teatro Communale in Bologna, met wie we eerder samenwerkten voor Parsifal, Pélléas et Mélisande en Le grand macabre en met wie ook voor de toekomst nog verschillende projecten zijn gepland.

De Munt - Twee prijzen voor Muntprojecten in Italië

Het Orkest van de Munt zoekt

Vr  15  April 2016

Het Orkest van de Munt zoekt:

 • 1 Konzertmeister
 • 1 Trompet, co-leader
 • 1 Cello, co-leader

Babel 7.16

Di  19  April 2016

Een herwerkte en uitgebreide versie van de meermaals bekroonde dansvoorstelling Babel(words), een gezamenlijke choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet die in 2010 werd geproduceerd door de Munt en Eastman, zal tijdens het Festival van Avignon 2016 gepresenteerd worden op de Cour d’honneur.


Deze voorstelling heeft het over cruciale thema's die ons leven vandaag bepalen: grenzen, migratie, overgeërfde en zelfgekozen identiteit, taalkundige hegemonie, het anders-zijn en het demoniseren daarvan, gelijkheid en verschil, en de beperkingen van dit alles. De vragen die Babel 7.16 opwerpt, ondersteund door de reusachtige metalen frames van de plastische kunstenaar Antony Gormley en kracht bijgezet door een uitgebreidere cast, zijn urgenter dan ooit tevoren, voor ons allemaal - als kunstenaar, burger of mens.

De Munt - Babel 7.16

Sweeney Todd op Flagey

Di  19  April 2016

Sweeney Todd speelt op 21 april, om 20:00, in Flagey Studio 5.

Tim Burton verfilmde de gelijknamige musical van Stephen Sondheim over Sweeney Todd, een kapper in het Victoriaanse Londen die zijn klanten de keel oversnijdt. Samen met zijn assistent Mrs. Lovett verwerkt hij de lichamen van zijn slachtoffers tot vleespasteitjes. Een heerlijk groteske musical.

De Munt - Sweeney Todd op Flagey

De Munt zoekt

Di  5  April 2016

De munt zoekt een hoofdschoenmaker (m/v).

Meer lezen

Als hoofdschoenmaker coördineer je de activiteiten van het schoenenatelier in het kader van de operaproducties, daarbij rekening houdend met de beschikbare middelen (budgetten, tijd, personeel en milieuvoorschriften ). Je geeft leiding aan twee medewerkers en rapporteert aan het afdelingshoofd van de kostuumateliers.

Terug

Olivier Award voor Cavalleria Rusticana / Pagliacci

Ma  4  April 2016

Gisteren werd de nieuwe ‘double bill’ productie van Cavalleria Rusticana & Pagliacci (Mascagni / Leoncavallo), in de regie van Damiano Michieletto voor Royal Opera House Covent Garden in Londen, in coproductie met de Munt, bekroond met de Olivier Award voor “Best New Opera Production”.

Meer lezen

Damiano Michieletto regisseerde eveneens de succesvolle nieuwe productie van L’Elisird’amore (Donizetti), die we in september 2015 op de planken brachten in het Koninklijk Circus. Met deze Elisir wist Michieletto de geestdrift en originaliteit van Donizetti’s muziek op sublieme wijze in de verf te zetten dankzij de inventiviteit van zijn regie, die zowel humor en ironie als intense emoties niet uit de weg ging.  

We feliciteren de collega’s van Royal Opera House Covent Garden met deze Award en kijken alvast uit naar de uitvoeringen van Cavalleria Rusticana / Pagliacci  in de Munt in het voorjaar van 2018.

Terug

De Munt - Olivier Award voor Cavalleria Rusticana / Pagliacci

Het Koor van de Munt zoekt

Woe  30  Maart 2016

Het Koor van de Munt zoekt:

 • 1 Mezzo/Alto
 • 1 Soprano

Gewijzigde locatie van middagconcert van 25 maart

Do  24  Maart 2016

Ons middagconcert van 25 maart zal morgen doorgaan om 12.30, maar niet in het Koreaans Cultureel Centrum zoals gepland, maar wel in STUDIO van Bozar. Het KCC moet immers de hele week de deuren sluiten en alle activiteiten stopzetten. We danken dan ook van harte onze collega’s van Bozar voor hun solidariteit en medewerking.

STUDIO BOZAR (210 plaatsen)
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Robert Montgomery

Vr  25  Maart 2016

Wat Banksy doet met beelden, doet de Schotse urban poet Robert Montgomery met woorden: een muur, een reclamepaneel, een stadszicht naar zijn hand zetten. Zijn in het oog springende installaties dragen dromerige, kritische en tegelijk optimistische boodschappen uit. Ze slagen erin om de aandacht te vestigen op de verholen poëzie van onopvallende publieke ruimtes, om alledaagse realiteit te verrijken met een onverwachte betekenislaag. Montgomery is een alchemist met letters. Voor het Muntpaleis plaatst hij een werk met niet meer dan vijf eenvoudige woorden: All Palaces Are Temporary Palaces. Ze doen meer dan enkel herinneren aan het feit dat deze speelplek slechts een tijdelijke vervanger is voor onze schouwburg in renovatie. Tussen de postindustriële skeletten van de voormalige Thurn en Taxis-hallen en het trotse, nagelnieuwe Muntpaleis in, fungeert de zin tegelijk ook als een waarschuwend vanitas en een uitdrukkelijke oproep om ten volle te genieten van de vluchtige schoonheid van een intieme aria, een aangrijpende voorstelling – van een pas ontdekte nieuwe operalocatie.

De Munt - Robert Montgomery

De Munt gesloten op woensdag 23 maart

Di  22  Maart 2016

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Brussel, zal de Munt en het Muntpaleis op Tour & Taxis gesloten zijn op woensdag 23 maart.
Alle activiteiten van de dag zijn afgelast.

We leven mee met de slachtoffers, hun familie en vrienden.

>> #WeerbaarBelgië

Alain Platel ontvangt eredoctoraat van de UGent

Ma  14  Maart 2016

UGent reikt traditioneel eredoctoraten uit op Dies Natalis, dat plaatsvindt op 18 maart 2016.  Orthopedagoog, choreograaf, regisseur en oprichter van het dans- en theatergezelschap Les Ballets C de la B Alain Platel zal bij die gelegenheid een eredoctoraat ontvangen.
Alain Platel komt volgend seizoen naar de Munt met zijn Mahler Projekt.

De Munt - Alain Platel ontvangt eredoctoraat van de UGent

Online verkoop onbeschikbaar

Di  8  Maart 2016

Een technische onderhoud wordt voorzien op woensdag 16 maart 2016 vanaf 22:00. Hierdoor zal de online verkoop via deze website worden stopgezet. Op donderdag 19 maart om 06:00 verwachten we dat alles weer normaal zal verlopen.

De Munt genomineerd voor de International Opera Awards

Do  3  Maart 2016

De Munt is genomineerd voor de vierde editie van de International Opera Awards. 

Ons operahuis is genomineerd voor de beste wereldcreatie met Penthesilea van Pascal Dusapins. Daarnaast willen wij in het bijzonder de vele genomineerde artiesten feliciteren die recent in de Munt aan de slag waren. 

De International Opera Awards worden op 15 mei 2016 uitgereikt in Londen. Je leest er alles over op www.operaawards.co.uk

De Munt - De Munt genomineerd voor de International Opera Awards

Gewijzigd aanvangsuur ‘L’Opera Seria’ (19u)

Do  4  Februari 2016

Tijdens de repetities van deze weinig uitgevoerde barokopera werd duidelijk dat de voorstelling langer zal duren dan gepland. Om u toch het comfort van twee pauzes te kunnen bieden en u na afloop uw aansluitingen met het openbaar vervoer te kunnen garanderen, beginnen we een halfuur vroeger, om 19.00 uur.

Meer lezen

Raakt u er niet zo vroeg?
Geen probleem! Er worden in het eerste bedrijf twee momenten voorzien waarop u toch de zaal kan binnenkomen. En tot dan hoeft u in onze onthaalruimte niets te missen dankzij een rechtstreekse livestream vanuit de zaal. Ook geven we u graag deze synopsis mee, zo kan u ieder ogenblik naadloos inpikken.

Inleiding
De inleidingen door Katherina Lindekens (Nederlands) en Isabelle Dumont (Frans) schuiven mee op en beginnen al om 18.30u. U kan deze inleidingen ook vooraf beluisteren: ze verschijnen vanaf 9 februari op onze website.

Catering
We voorzien extra mogelijkheden om in de pauzes en vooraf iets te eten.

Terug

Frankenstein uitgesteld

Vr  29  Januari 2016

De productie van Frankenstein - het opdrachtwerk van de Munt aan de Amerikaanse componist Mark Grey, naar een idee van Alex Ollé (La Fura dels Baus) - wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum. In de plaats van Frankenstein sluiten we dit seizoen af met een andere primeur voor de Munt, een opera die al even out of the box is, namelijk Sweeney Todd.

Meer lezen

Een combinatie van technische en budgettaire complicaties noodzaken ons tot dit besluit. De locatie op Tour en Taxis bleek helaas niet de ideale locatie om de visie van het creatieteam optimaal te verwezenlijken, wat een wereldpremière van internationaal belang eigenlijk verdient. Wij hebben daarom besloten om het project voor onbepaalde tijd uit te stellen en in een van de komende seizoenen te realiseren. Het zou dan gecreëerd worden in de Muntschouwburg, de setting die oorspronkelijk voorzien was en waarvoor dit project ook ontwikkeld en bestemd was.  

Terug

MMM 32

Za  23  Januari 2016

Het MonnaieMuntMagazine 32 (februari > april 2016) is verschenen op vrijdag 22/01 als bijlage bij De Morgen en Le Soir.
De digitale versie is hier online bekijken:

De Munt - MMM 32

Pierre Boulez overleden

Woe  6  Januari 2016

Met diepe spijt vernamen we het overlijden van componist en dirigent Pierre Boulez in Baden Baden op dinsdag 5 januari.

Pascal Dusapin, die Boulez goed kende, en het artistieke team van To Be Sung dragen de première van vandaag op aan deze essentiële protagonist van de muziek in de tweede helft van de 20ste eeuw.

De Munt - Pierre Boulez overleden

De Munt op Google Cultural Institute

Di  1  December 2015

Een virtueel bezoek aan de Munt? Dat kan vanaf december dankzij een samenwerking met het Google Cultural Institute.

Meer lezen

Waar u zich ook bevindt, via het internet kunt u de Munt bezoeken: van de inkomhal tot de Grote Zaal, langs de Eretrappen, het Koninklijk Salon en de Grote Foyer, tot zelfs in de Ateliers. Los daarvan worden ook rijkelijk geïllustreerde thematische tentoonstellingen uitgewerkt. Tijdens een seizoen extra muros komt dit alles wel heel goed van pas!

Terug

De Munt - De Munt op Google Cultural Institute

Recital Simon Keenlyside geannuleerd

Do  26  November 2015

Wegens ziekte is Simon Keenlyside genoodzaakt zijn recital van 7 december te annuleren.
De ontmoeting erna "Inside the Singers Studio" vindt vanzelfsprekend eveneens niet plaats.

Heeft u al een ticket? Dan kunt u zich wenden tot MMTICKETS (02 212 12 11 - tickets@demunt.be) om uw tickets om te ruilen voor een ander recital of concert naar keuze of om ze te laten terugbetalen.

Start ticketverkoop

Ma  23  November 2015

Op dinsdag 1 december gaat de ticketverkoop van de tweede seizoenshelft van start. Kaartjes zijn via deze website en via MM Tickets (02 229 12 11 / tickets@demunt.be / Prinsenstraat 14, 1000 Brussel) te verkrijgen.

Kom die dag gerust langs in MM Tickets in de Prinsenstraat: om 11 uur en 17 uur geeft algemeen directeur-intendant Peter de Caluwe u graag zijn persoonlijke tips mee

Meer lezen

De Munt - Start ticketverkoop

Nocturne van donderdag 26/11 geannuleerd

Za  21  November 2015

Ten gevolge van de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 heeft de directie van de Munt besloten om onze medewerking aan de Nocturne van de Brusselse Musea op donderdag 26 november te annuleren.

De Munt - Nocturne van donderdag 26/11 geannuleerd

Voorstellingen Medúlla van zaterdag 21/11 geannuleerd

Za  21  November 2015

Ten gevolge van de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 heeft de directie van de Munt besloten om de voorstellingen van Medulla van vandaag, zaterdag 21 november om 15:00 en 19:30 te annuleren.

Meer lezen

Er werd voorlopig nog geen beslissing genomen met betrekking tot een eventuele herneming van de productie op een later tijdstip.

De waarde van uw tickets zal worden omgezet in de vorm van cadeaucheques, te gebruiken naar keuze.

Voor meer info kan u contact opnemen met MM Tickets.

Terug

Andrea Breth ontvangt Der Faust award 2015 voor Jakob Lenz

Di  17  November 2015

Met trots delen we mee dat Andrea Breth de prestigieuze prijs Der Faust 2015 heeft ontvangen van het Deutscher Bühnenverein, voor haar regie van Jakob Lenz, een coproductie van de Munt, de OperStuttgart en de Staatsoper Berlin.

Meer lezen

Het Deutscher Bühnenverein is een politiek-culturele organisatie die meer dan 450 Duitse theaters, operahuizen en orkesten verenigt. Het Bühnenverein is een zeer invloedrijke instelling in Duitsland, met als doel het behouden, promoten en ontwikkelen van de diversiteit van het Duitstalige muzikale en theatrale landschap, met een focus op de verantwoordelijkheid om cultuur te verspreiden. Elk jaar reikt de organisatie de Deutscher Theaterpreis Der Faust uit aan de beste Duitstalige artiesten en producties.

Onze productie Jakob Lenz valt hiermee dus een tweede keer in de prijzen, na een eerdere bekroning tot Aufführung des Jahres 2015 door het gerenommeerde magazine Opernwelt.

Andrea Breth zal binnenkort naar de Munt terugkeren voor een nieuwe coproductie met de opera’s van Stuttgart en Berlijn, namelijk Dallapiccola’s Il Prigoniero, waarvan de première in Brussel zal plaatsvinden.

Terug

De Munt - Andrea Breth ontvangt Der Faust award 2015 voor Jakob Lenz

Tentoonstelling MM Tickets

Vr  13  November 2015

Op 1 december opent MM Tickets de verkoop voor de voorstellingen in de tweede helft van dit seizoen. Bij die gelegenheid nodigt de Munt u uit om mee in haar archieven te duiken en de geschiedenis en grafische evolutie van haar toegangskaartjes te komen ontdekken. Een verrassende tentoonstelling, want ook tickets vertellen veel over een operahuis

Meer lezen

1.12.2015 - 11:00

MM TICKETS
Prinsenstraat 14, 1000 Brussel

Gratis toegang

Terug

Anthony Rolfe Johnson - recital in de Munt op CD

Za  31  Oktober 2015

De volgende cd die door Cypres wordt gelanceerd is gewijd aan het recital van Anthony Rolfe Johnson in de Munt

Meer lezen

Herleef het zinderende recital uit 1996 door de beroemde Britse tenor die aan de piano wordt begeleid door Graham Johnson, een opname uit onze rijke archieven.

Rolfe Johnson vertolkt werk van Purcell, Schubert en Britten, drie componisten die hij heel waardeerde.

Terug

De Munt - Anthony Rolfe Johnson - recital in de Munt op CD

Mitridate, nieuw productieteam gekozen

Ma  26  Oktober 2015

De Munt heeft het nieuwe artistieke team gekozen voor de regie van Mitridate, Re di Ponto dat in mei 2016 wordt opgevoerd: Clarac-Deloeuil > le lab, vertegenwoordigd door Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil.

Meer lezen

De opera Mitridate, re di Ponto zal niet in de bestaande productie van Robert Carsen gebracht kunnen worden, zoals aanvankelijk aangekondigd. Het bleek onmogelijk om deze productie in de nieuwe locatie, het Muntpaleis bij Tour & Taxis, onder te brengen.

Daarom besloot de Munt een volledig nieuwe productie te maken en hiervoor een open oproep voor regievoorstellen te lanceren. Uit de 110 deelnemers selecteerde de jury, bestaande uit Christophe Rousset, dirigent van de productie, regisseuse Kirsten Dehlholm, Peter de Caluwe, algemeen directeur van de Munt en Krystian Lada, directeur dramaturgie, empowerment en communicatie, uiteindelijk drie regievoorstellen: Triptych, door Olivier Fredj; Clarac-Deloeuil > le lab, vertegenwoordigd door Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil; en Tomás Muñoz.
 
Deze artistieke teams hebben deelgenomen aan een workshop op 22 en 23 oktober in de gebouwen van de Munt. Tijdens de workshop kregen ze de kans om hun project te presenteren, met de technische ploeg en het productieteam van de Munt te overleggen en vooral een scène uit Mitridate uit te werken met jonge zangers van de International Opera Academy.

Uiteindelijk koos de jury voor het artistieke team van Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil uit Bordeaux. Dit creatieve duo was overdonderd, blij en trots met hun selectie, en samen met hun team kijken ze ernaar uit om het creatieproces aan te vangen.

Hun Mitridate zal zich afspelen tijdens een inderhaast bijeengeroepen Europese top die zich moet beraden over het plotse (maar in scène gezette) overlijden van één van hun collega's (de heerser van Pontus, de huidige Krim). Tijdens de crisisbijeenkomst worden niet enkel de problemen van de Unie duidelijk maar worden tevens de basisregels van de samenleving zelf in vraag gesteld.

Terug

De Munt - Mitridate, nieuw productieteam gekozen

MMM 31

Za  24  Oktober 2015

Het MonnaieMuntMagazine 31 (november 2015 > januari 2016) is verschenen op vrijdag 23/10 als bijlage bij De Morgen en op zaterdag 24/10 als bijlage bij Le Soir.
De digitale versie is hier online bekijken:

De Munt - MMM 31

Nominaties de Munt in Opernwelt Jahrbuch 2014-2015

Do  1  Oktober 2015

Het gezaghebbende Duitse vaktijdschrift Opernwelt heeft haar Jahrbuch van 2014/2015 uit. Daarin maakt het na bevraging van 50 onafhankelijke en internationaal gereputeerde critici de balans op van het voorbije operaseizoen. De Munt valt ook dit jaar in de prijzen.

Meer lezen

Wolfgang Rihms Jakob Lenz werd uitgeroepen tot “Productie van het Jaar”; het betreft een coproductie tussen de operahuizen in Stuttgart, Brussel en Berlijn. De jury loofde “de letterlijk waanzinnige, op de grote scène spookachtig toegespitste interpretatie” van regisseuse Andrea Breth.

Tegelijk wees ze meteen ook op de glansprestatie van Georg Nigl, die de bariton mee de titel “Zanger van het Jaar” bezorgde. De Munt onderhoudt al jaren een hechte artistieke relatie met deze uitzonderlijke performer. We wensen hem dan ook van harte te feliciteren en kijken al uit naar zijn recital Antike-Fragmente en zijn interpretatie van ‘de Heks’ in Hänsel und Gretel later dit seizoen.

Er is tevens erkenning voor Pascal Dusapins Penthesilea (waarin Georg Nigl eveneens te horen was)  in de categorie “Wereldcreatie van het jaar”. De Munt zet ieder jaar opnieuw hoog in op de creatie van nieuw hedendaags werk en de waardering voor deze productie, die momenteel nog in de opera van Straatsburg loopt, stemt ons bijzonder tevreden. Pascal Dusapin is al geruime tijd een vaste waarde in de Munt, en in januari 2016 staat zijn derde opera, To be sung, op ons programma.

Terug

De Munt - Nominaties de Munt in Opernwelt Jahrbuch 2014-2015

CD-opname van de opera «Au monde» bekroond

Di  8  September 2015

De dubbelcd van de opera Au monde van Philippe Boesmans - een wereldcreatie en opdrachtwerk van de Munt – werd bekroond met:

 • Diapason d'Or (mei 2015)
 • Choc van Classica (juli 2015)
 • ffff van Télérama (augustus 2015)
 • 3 coeurs vah L'Avant-Scène Opéra (augustus 2015)
 •  
De Munt - CD-opname van de opera «Au monde» bekroond

Elisir d'amore : voorstelling van 17/9

Zo  6  September 2015

Vanuit een onophoudelijk streven om zijn publiek te verbreden, koos de Munt deze opera, nummer 13 op de lijst van 's werelds meest gespeelde opera’s om op één dag, in Brussel - Europese hoofdstad met een uitgesproken mix van culturen - verschillende publieksgroepen bijeen te brengen. De voorstelling van 17 september om 14 uur zal toegankelijk zijn voor:

Meer lezen

 • Leerlingen van secundaire scholen: tickets aan € 20 (inleiding op school inbegrepen) – 1ste, 2de, 3de en 4de categorie
 • Studenten, -30 jarigen, kunstenaars en medewerkers uit de podiumkunstensector: tickets aan € 25 - 1ste, 2de, 3de en 4de categorie
 • Kansengroepen op sociaal, economisch of medisch vlak (via verenigingen en instellingen uit de sociale sector en uitkeringsgerechtigden): tickets aan € 10 - 1ste en 2de categorie.
 • Het grote publiek: de gangbare ticketprijzen van € 15 tot € 130 - 6 categorieën

Terug

Alain Altinoglu wordt muziekdirecteur van de Munt

Woe  2  September 2015

Met veel enthousiasme verwelkomen Peter de Caluwe en het team van de Munt de Franse dirigent Alain Altinoglu als muziekdirecteur van de Munt. We kijken uit naar een samenwerking die zich over meerdere seizoenen zal uitstrekken.
Alain Altinoglu was reeds in de Munt te gast als dirigent van Massenets Cendrillon in december 2011 en voor een aantal symfonische concerten met het Muntorkest.

De Munt - Alain Altinoglu wordt muziekdirecteur van de Munt
 
Extra
Muros