MyMM: video's, foto's, artikels
 

De Munt in de steigers

Do  21  Mei 2015

Nadat de renovatiewerken in onze Ateliers zijn afgerond, gaat in juni 2015 de tweede fase van start.

Meer lezen

Tijdens deze fase verschuiven de werken naar de schouwburg zelf, waarbij zowel ingrepen op het podium worden voorzien (onder meer een nieuwe toneelvloer, een nieuwe zijdelingse podiumlift om decorstukken op scène te brengen, een bijkomende motorisering in de toneelzolder), als verbeteringen aan de zaal (nieuwe zetels en een nieuwe airconditioning).

Het einde van deze werken is gepland voor december 2015 waarna we het renoveerde Munttoneel hopen in te wijden met Hector Berlioz’ Béatrice et Bénédict in maart 2016.

Terug

De Munt - De Munt in de steigers

Rondleiding scene en machinerie

Woe  20  Mei 2015

Op zaterdag 30 mei 2015, geeft Laurent Le Bec, licenciaat letteren en inspiciënt in de Munt, een rondleiding met als thema «Scène et machinerie au Théâtre de la Monnaie».

Vertrek om 10u45 aan de boekhandel Quartiers Latins, Martelaarsplein - 1000 Brussel

>> inlichtingen en reservaties: 02 227 34 00

>> Meer info vindt u in het onderstaande document.

De Munt - Rondleiding scene en machinerie

MMM 29

Do  30  April 2015
De Munt - MMM 29

Au monde gekroond tot beste wereldcreatie op de International Opera Awards

Zo  26  April 2015

“And the winner is…” Vier jaar nadat de Munt door Opernwelt tot Opernhaus des Jahres uitgeroepen werd, zijn we er trots op dat de internationale waardering voor ons huis opnieuw met een prestigieuze prijs bekroond wordt.
Op het International Opera Awards gala in het Londonse Savoy Hotel mochten we de award voor beste wereldcreatie in ontvangst nemen, voor Au monde van Philippe Boesmans.

Meer lezen

Dat we net in de categorie beste wereldcreatie het beeldje naar huis mogen nemen, doet ons bijzonder plezier. De Munt zet ieder jaar opnieuw zwaar in op nieuwe creaties en niemand heeft daar de voorbije decennia een grotere bijdrage voor geleverd dan Philippe Boesmans. We zien in de award voor zijn Au monde dan ook een samenwerking van decennia bekroond. Deze operabewerking van een tekst van Joël Pommerat, die ook voor de regie van de creatie tekende, is een werk dat in zijn sfeervolle, unheimliche stijl de psychologische beklemming van dit ‘huis clos’ perfect ondersteunt. In die hoedanigheid is het emblematisch voor de theatergerichtheid die de componist steeds vooropstelt, en die hem mee tot een van de meest gerespecteerde Belgische operacomponisten überhaupt gemaakt heeft.

Deze prijs is een fantastische erkenning voor de exploratieve koers die we met het huis proberen te varen en het werk dat onze teams daarbij dagelijks leveren. Als officieuze Oscars van de opera belonen de Opera Awards immers het beste en meest innovatieve wat het voorbije jaar op ’s werelds operapodia te beleven viel. Uit een longlist van meer dan duizend nominaties door critici, muzikanten, en lezers van Opera Magazine selecteerde een gerespecteerd team per categorie zes genomineerden, die vervolgens door een internationale jury van specialisten beoordeeld werden. We schatten onze award dan ook naar waarde: het is een bevestiging van de invloedrijke plaats die de Munt tussen de grootste internationale, financieel vaak krachtigere huizen inneemt aan het hedendaagse operafirmament.

>> bekijk deze opera opnieuw

Terug

De Munt - Au monde gekroond tot beste wereldcreatie op de International Opera Awards

Voorstelling seizoen 2015-2016

Woe  18  Maart 2015

Deze woensdag 18 maart stelde Muntdirecteur Peter de Caluwe het programma van het nieuwe seizoen 2015-2016 voor tijdens een persconferentie in het Brusselse Stadhuis.

Alle informatie over het nieuwe seizoen is hier vinden.

De Munt - Voorstelling seizoen 2015-2016

De Kinderkoren van de Munt recruteren

Ma  16  Maart 2015

De Kinderkoren van de Munt zoeken

 • Jongens en meisjes tussen 7 en 10 jaar voor het Aspirantenkoor
 • Jongens en meisjes tussen 10 en 13 jaar voor het Kinderkoor
 • Meisjes tussen 13 en 18 jaar voor La Choraline

Dit jaar worden audities georganiseerd op 10, 17, 20, 24 & 27 juni 2015.

De Munt - De Kinderkoren van de Munt recruteren

MM Academy

Ma  9  Maart 2015

Vanaf het seizoen 2015-2016 lanceren we een eerste stap: de MM Academy, Kooracademie van de Munt, waar zangstudenten een stage bij het Koor van de Munt kunnen volgen.

Meer lezen

We bieden zangstudenten van alle acht Belgische hogescholen voor kunst en muziek de kans om podiumervaring op te doen in een internationaal gerenommeerd operahuis, en van bij het begin van hun opleiding deel uit te maken van professionele producties.

Terug

Thematische rondleiding rond Rachmaninov Troika

Ma  2  Maart 2015

Het concept van de zeven hoofdzonden heeft de Westerse mentaliteit beïnvloed en doet dat tot op vandaag. In samenwerking met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden we u een thematisch parcours aan. De beeldende kunst was immers het ideale propagandamiddel om het menselijk gedrag in de gewenste richting te sturen.

Meer lezen

In de kunstgeschiedenis is de wellust een rijke bron van inspiratie geweest: van de infernale visioenen van Hiëronymusch Bosch, over de reliëfs van Félicien Rops en de dierlijke vrouwenfiguren van Fernand Khnopff tot de reflectie over de oorsprong bij Thierry De Cordier. Allemaal werken die dezelfde vragen stellen als Rachmaninovs triptiek.
Laat u verleiden door een transversale benadering - doorheen de opera en de collecties uit het Fin de Siècle – van dit universele thema.

 

Voor individuele bezoekers

 • Op donderdag 4, 11 en 18 juni 2015, zondag 14 en 21 juni 2015.
 • Reserveren verplicht via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33. De inschrijvingen worden drie werkdagen voor de activiteit afgesloten.
 • Tarief: € 8 + € 8 / € 6 (mindervalide en begeleider, student, leerkracht, senior, werkloze)
 • Tijdstip: donderdag van 13:30 tot 15:00 / zondag van 11:15 tot 12:45

Voor culturele verenigingen

 • Rondleiding op aanvraag heel het jaar door van dinsdag tot en met vrijdag
 • Prijs: € 65/groep van maximum 15 personen (weekend € 80) + € 6/inkom per persoon
 • Reserveren via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33

Trefpunt in de grote hal (Forum) van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, voorzien van een ticket.

Terug

De Munt draagt Medúlla op aan alle slachtoffers van intolerantie

Vr  9  Januari 2015

“I need a shelter to build an altar away / From all Osamas and Bushes,” klinkt het op het album “Medúlla”. Björk reageerde met haar album op de opflakkering van racisme en nationalisme na de aanslagen van 11 september.
Gezien de recente gebeurtenissen in Parijs en andere xenofobe uitbarstingen in Europa legt de bewerking van Björks album die we binnenkort voorstellen, de vinger op de zere wonde van de hedendaagse samenleving.
De Munt en het artistieke team van de productie hebben besloten dit project op te dragen aan alle slachtoffers van welke vorm van fundamentalisme ook - cultureel, religieus, politiek en economisch... ‪#‎jesuischarlie 

Ludovic Morlot neemt ontslag als chef-dirigent van de Munt

Vr  12  December 2014

Onze chef-dirigent heeft besloten om, na afloop van de productie Don Giovanni, afscheid te nemen van de Munt.

Ludovic Morlot zal in december nog alle voorstellingen van Don Giovanni dirigeren, evenals de uitvoeringen van L’Enfance du Christ van Berlioz die later deze maand op het programma staan.

Meer lezen

Ludovic Morlot: “Tot mijn grote spijt kondig ik mijn beslissing aan om af te treden als chefdirigent van de Munt eind december 2014.
Ik ben Peter de Caluwe zeer dankbaar dat hij mij de kans heeft gegeven om deel uit te maken van zo’n levendige, uitdagende en creatieve instelling. De samenwerking met de mensen van de Munt en met zo veel fantastische zangers en regisseurs was zeer inspirerend en leidde de afgelopen jaren tot heel wat positieve muzikale ervaringen, waaronder ook de huidige productie van Don Giovanni.
Niettemin heb ik het gevoel dat het orkest en ikzelf er niet in zijn geslaagd om tot een consensus te komen wat betreft de artistieke visie, en daarom heb ik beslist om ontslag te nemen, zowel omwille van hun muzikale ontwikkeling als de mijne.” 

In zijn reactie, zei Peter de Caluwe, Algemeen Directeur/Intendant van de Munt, de situatie te betreuren maar de beslissing van Ludovic Morlot om zijn toekomstplannen radicaal te herzien, te respecteren.
"Het was een genoegen om hem aan mijn zijde te hebben als deel van het creatieve team hier in de Munt de afgelopen drie seizoenen. Zijn menselijke aanpak en hoge mate van empathie, maar ook zijn intrinsieke muzikaal vakmanschap hebben ons geholpen om samen veel te bereiken, onder andere een opmerkelijke verbetering in de klank van het orkest.
Het vertrek van Ludovic biedt ons een onverwachte kans om op een creatieve manier naar de toekomst te kijken in de context van de vele andere discussies die momenteel van belang zijn voor ons huis. Ik heb het volste vertrouwen dat we, dankzij een consequent empowerment beleid voor de muzikanten en hun hiërarchische lijn, de betrokkenheid van de spelers zullen versterken en hun eigen verantwoordelijkheid zullen aanmoedigen met als enig doel het verder verbeteren van de menselijke en artistieke harmonie binnen het orkest.”

Terug

MMM 27

Woe  10  December 2014

Ludovic Morlot genomineerd voor de Grammy Awards

Ma  8  December 2014

Zijn opname van werk van Dutilleux aan het hoofd van de Seattle Symphony leverde onze chef-dirigent een nominatie op voor de Grammy Awards in de categorie "best orchestral performance".

De Munt - Ludovic Morlot genomineerd voor de Grammy Awards

Wolfgang Rihm ontvangt Grawemeyer Award

Woe  3  December 2014

IN-SCHRIFT 2 is een orkestwerk dat de grenzen van de muzikale ruimte verkent. Het leverde de Duitse componist Wolfgang Rihm de Grawemeyer Award for Music Composition 2015 op van de University of Louisville.
In februari-maart stelt de Munt diens opea Jakob Lenz op de affiche.

Meer lezen

"Dit 15 minuten durende werk roept met spatiale effecten en andere inventieve technieken een breed gamma aan klanken en emoties op", aldus directeur Marc Satterwhite.

De Berliner Philharmoniker gaf vorig jaar de opdracht voor dit werk ter gelegenheid van de viering van de vijftigste verjaardag van de Philharmonie, de iconische concertzaal van Berlijn. Bij de première in oktober 2013 plaatste Rihm klarinetspelers en percussionisten op diverse locaties rondom het auditorium om luisteraars het gevoel te geven deze muziek te kunnen beluisteren van dichtbij en veraf.

“Dit werk roept donkere tinten op en maakt overwegend gebruik van laag klinkende instrumenten - geen fluiten bijvoorbeeld, noch violen of altviolen", aldus Satterwhite. "Het begint en eindigt in stilte en mysterie, waarbij het onderweg tal van boeiende paden bewandelt."

Rihm is intussen 62 en professor aan de Hochschule für Musik van Karlsruhe. Hij was componist-in-residentie bij muziekfestivals in Luzern en Salzburg, en schreef meer dan 400 composities in zowat elk muziekgenre, wat hem tot een van de meest productieve componisten van zijn generatie maakt. Orkesten, zangers, solisten en kamermuziekensembles over heel Europa vertolkten zijn werk, alsook orkesten in New York en Cleveland.

Deze week werden de winnaars van de vijf Grawemeyer Awards bekend gemaakt. De universiteit kent deze prijzen jaarlijks toe voor muzikale composities, ideeën die de wereldorde verbeteren, psychologie en opvoeding en kent samen met het Louisville Presbyterian Theological Seminary een religieuze prijs toe.

Terug

De Munt - Wolfgang Rihm ontvangt Grawemeyer Award

Princesse Turandot bekroond

Di  11  November 2014

Wij zijn trots u te kunnen meedelen dat de productie voor jong publek Prinses Turandot, een coproductie van de Munt & WALPURGIS, gekroond werd met de Publieksprijs op de YAMA Public Award 2014.

Meer lezen

Princesse Turandot was in maart 2013 in de Munt te zien.

De Young Audiences Music Awards (YAMA) belonen creatieve en innoverende muziekproducties voor jong publiek.

Terug

De Munt - Princesse Turandot bekroond

MM Box Office wordt MM Tickets

Di  4  November 2014

Uw bespreekbureau krijgt een nieuwe look! De naam verandert, maar de dienstverlening blijft.

Om u nog beter te kunnen helpen, zijn we verhuisd naar de Prinsenstraat 14, naast het theater.

Meer lezen

Wilt u plaatsen reserveren, wenst u meer informatie of heeft u gewoon een vraag? Aarzel dan niet om ons een bezoekje te brengen in onze nieuwe ruimte. We zijn open van dinsdag tot vrijdag van 12u - 18u en zaterdag van 11u tot 18u.

U kan ons ook telefonisch bereiken op het nummer +32 (0)2 229 12 11, faxen naar +32 (0)2 229 13 84 of mailen naar tickets@demunt.be.

Terug

De Munt - MM Box Office wordt MM Tickets

Thematische rondleiding rond Tamerlano / Alcina

Ma  3  November 2014

Het concept van de zeven hoofdzonden heeft de Westerse mentaliteit beïnvloed en doet dat tot op vandaag. In samenwerking met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden we u een thematisch parcours aan. De beeldende kunst was immers het ideale propagandamiddel om het menselijk gedrag in de gewenste richting te sturen.

Meer lezen

De woede uit Handels Tamerlano krijgt een tegenhanger in de afbeeldingen van  de martelaars in de schilderijen van Pieter Paul Rubens.
Laat u verleiden door een transversale benadering - doorheen de barokopera en -schilderkunst – van dit universele thema.

 

Voor individuele bezoekers

 • Op donderdag 15, 22 en 29 januari 2015, zondag 1 en 8 februari 2015.
 • Reserveren verplicht via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33
 • De inschrijvingen worden drie werkdagen voor de activiteit afgesloten.
 • Tarief: € 8 + € 8 / € 6 (mindervalide en begeleider, student, leerkracht, senior, werkloze)
 • Tijdstip: donderdag van 13:30 tot 15:00 / zondag van 11:15 tot 12:45

Voor culturele verenigingen

 • Rondleiding op aanvraag heel het jaar door van dinsdag tot en met vrijdag
 • Prijs: € 65/groep van maximum 15 personen (weekend € 80) + € 6/inkom per persoon
 • Reserveren via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33

Trefpunt in de grote hal (Forum) van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, voorzien van een ticket.

Terug

Federale culturele black-out

Vr  24  Oktober 2014

De federale administraties, waartoe de culturele instellingen De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest worden gerekend, krijgen een besparing opgelegd van 4% op personeel en 20% op werking, en dit met ingang van 1 januari 2015 en met een verhoging van nog eens 2% in elk jaar erna tot en met 2019.

Het verhaal van de Munt

Ma  6  Oktober 2014

In het zopas verschenen boek Het verhaal van de Munt ontdekt u aan de hand van korte hoofdstukjes de magische wereld van de opera en een van de mooiste gebouwen van België.

Meer lezen

Dit boek wil u laten delen in de passie van alle medewerkers voor dit grote huis. U kan het lezen als een gids of raadplegen als een naslagwerk; u kan het bekijken als een reportage of koesteren als een aandenken aan een onvergetelijke opera-ervaring.

Dit boek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Koninklijke Muntschouwburg en de uitgeverijen Mardaga en Snoeck en publicatie introduceert het brede publiek op een overzichtelijke en gedetailleerde wijze in de geschiedenis en de werking van een van de mooiste cultuurhuizen van België.

Deze uitgave is meteen het eerste deel van de reeks “Het verhaal van...”, een reeks die het grote publiek wil laten kennismaken met enkele hoogtepunten van ons erfgoed en cultureel patrimonium.

Terug

De Munt - Het verhaal van de Munt

Thematische rondleiding rond Don Giovanni

Vr  3  Oktober 2014

Het concept van de zeven hoofdzonden heeft de Westerse mentaliteit beïnvloed en doet dat tot op vandaag. In samenwerking met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden we u een thematisch parcours aan. De beeldende kunst was immers het ideale propagandamiddel om het menselijk gedrag in de gewenste richting te sturen.

Meer lezen

De grootste zonde is de hoogmoed. Zij leidde tot de val van de opstandige engelen, treffend afgebeeld door Pieter Bruegel en Mozart verwerkte deze hoofdzonde in de figuur van Don Giovanni.
Laat u verleiden door de multidisciplinaire aanpak van dit universele thema via opera en beeldende kunst van de Middeleeuwen tot heden.

 

Voor individuele bezoekers

 • Op donderdag 27 november, 4 en 11 december, zondag 7 en 14 december 2014.
 • Reserveren verplicht via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33. De inschrijvingen worden drie werkdagen voor de activiteit afgesloten.
 • Tarief: € 8 + € 8 / € 6 (mindervalide en begeleider, student, leerkracht, senior, werkloze)
 • Tijdstip: donderdag van 13:30 tot 15:00 / zondag van 11:15 tot 12:45

Voor culturele verenigingen

 • Rondleiding op aanvraag heel het jaar door van dinsdag tot en met vrijdag
 • Prijs: € 65/groep van maximum 15 personen (weekend € 80) + € 6/inkom per persoon
 • Reserveren via reservation@fine-arts-museum.be of +32 (0)2 508 33 33

Trefpunt in de grote hal (Forum) van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, voorzien van een ticket.

Terug

Peter de Caluwe en Paul Dujardin op de bres voor de cultuur

Di  30  September 2014

In een opiniestuk dat verscheen in De Standaard en Le Soir, verdedigen Peter de Caluwe, algemeen directeur van de Munt, en Paul Dujardin, directeur van Bozar het belang van cultuur als essentiële pijler in een gezonde samenleving.

Meer lezen

Dit opiniestuk werd geschreven naar aanleiding van de titel van Doctor Honoris Causa die de Université libre de Bruxelles (ULB) hun heeft verleent.
Beiden ontvingen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die ze leiden.

Terug

De Munt - Peter de Caluwe en Paul Dujardin op de bres voor de cultuur

Romeo Castellucci regisseur van het jaar

Di  30  September 2014

Romeo Castellucci, regisseur van Parsifal en Orphée et Eurydice in de Munt, werd door het Duitse vaktijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Regisseur van het Jaar in het Jahrbuch 2014.

Meer lezen

Opernwelt is sinds jaar en dag een van de referenties bij uitstek op het vlak van operapublicaties. Sinds 1994 selecteert een jury van 50 internationale critici de beste regisseurs, producties, premières, decorbouwers, zangers, orkesten, koren en operahuizen van het voorbije artistieke seizoen.

De Munt, dat in 2011 door Opernwelt werd uitgeroepen tot ‘Opernhaus des Jahres’, bracht met Parsifal de allereerste operaregie van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci. Deze productie werd internationaal geroemd door critici en de dvd-opname ontving enkele maanden geleden nog een prestigieuze prijs van de Franse muziekpers. Eind vorig seizoen regisseerde Castellucci in de Munt Orphée et Eurydice, in coproductie met de Wiener Festwochen, een beklijvende productie die geen mens onberoerd liet: “de knapste, meest overrompelende productie sinds jaren” (De Standaard, 19.06.2014).

Ook dit seizoen is Romeo Castellucci te gast in de Munt, meerbepaald op 4 en 5 oktober met Schwanengesang D744, een geënsceneerd recital met muziek van Schubert, vertolkt door Kerstin Avemo, Valérie Dreville en Alain Franco.

Peter de Caluwe schreef voor het Opernwelt Jahrbuch een persoonlijke bijdrage over Romeo Castellucci, die u hieronder terug vindt.

Terug

De Munt - Romeo Castellucci regisseur van het jaar

Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt de Medaille van Culturele Verdienste van de Portugese regering.

Ma  29  September 2014

Op maandag 29 september 2014 ontving de Belgische choreografe deze medaille in ontvangst uit de handen van Portugees staatssecretaris van cultuur Jorge Barreto Xavier.

Meer lezen

In een persbericht roemt de staatsecretaris Anne Teresa De Keersmaeker als een van ’s werelds belangrijkste namen op het vlak van hedendaagse dans, die, dankzij haar nauwe band met Portugal, bijdroeg tot een sterke verspreiding en verrijking van hedendaagse dans in het land.
De meermalige samenwerking met de Companhia Nacional de Bailado (het Nationaal Ballet van Portugal) en haar residentie als artiest van de stad Lissabon in 2012 zijn enkele voorbeelden die deze hechte relatie met Portugal illustreren.

Anne Teresa De Keersmaeker, die in 2012 als artist in residence in Lissabon verbleef, werd eerder al in andere landen geëerd. Sinds 1996 draagt ze in haar eigen land de titel van Barones, kreeg ze van de Vlaamse regering de 'Prijs voor Algemene Culturele Verdienste', werd ze in Frankrijk benoemd tot 'Commandeur de l'ordre des Arts et des Lettres en in Wenen vereerd met de "Goldenes Verdienstzeichen des Landes Wien (Gouden Orde van Verdienste).

Terug

De Munt - Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt de Medaille van Culturele Verdienste van de Portugese regering.

Peter de Caluwe en Paul Dujardin 'doctor honoris causa' aan de ULB

Vr  19  September 2014

De Université libre de Bruxelles (ULB) verleent de titel van Doctor Honoris Causa aan Algemeen directeur van de Munt, Peter de Caluwe en aan Paul Dujardin, Directeur van Bozar.

Meer lezen

Beiden ontvangen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die hij leidt.

Een citaat uit de redevoering die Peter de Caluwe vandaag heeft voorgedragen:
"De noodzaak van cultuur is onmiskenbaar; de burger wil cultuur, snakt naar voedsel voor de geest én voor de ziel. Hij beschouwt het als zijn democratisch recht om naast zaken die over onze rijkdom of onze veiligheid gaan ook op het vlak van welzijn gehoord te worden. Cultuur én onderwijs zijn essentiële ingrediënten van dat welzijn. Onwetendheid werkt immers fundamentalisme en uiteindelijk barbarij in de hand, ongecultiveerdheid richt muren op tussen mensen."  - Peter de Caluwe, 19 september 2014

>> de volledige redevoering vindt u hieronder.

Terug

De Munt - Peter de Caluwe en Paul Dujardin 'doctor honoris causa' aan de ULB

MMM 26

Ma  1  September 2014
 
Extra
Muros