MyMM: video's, foto's, artikels
 

Peter de Caluwe en Paul Dujardin op de bres voor de cultuur

Di  30  September 2014

In een opiniestuk dat verscheen in De Standaard en Le Soir, verdedigen Peter de Caluwe, algemeen directeur van de Munt, en Paul Dujardin, directeur van Bozar het belang van cultuur als essentiële pijler in een gezonde samenleving.

Meer lezen

Dit opiniestuk werd geschreven naar aanleiding van de titel van Doctor Honoris Causa die de Université libre de Bruxelles (ULB) hun heeft verleent.
Beiden ontvingen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die ze leiden.

Terug

De Munt - Peter de Caluwe en Paul Dujardin op de bres voor de cultuur

Romeo Castellucci regisseur van het jaar

Di  30  September 2014

Romeo Castellucci, regisseur van Parsifal en Orphée et Eurydice in de Munt, werd door het Duitse vaktijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Regisseur van het Jaar in het Jahrbuch 2014.

Meer lezen

Opernwelt is sinds jaar en dag een van de referenties bij uitstek op het vlak van operapublicaties. Sinds 1994 selecteert een jury van 50 internationale critici de beste regisseurs, producties, premières, decorbouwers, zangers, orkesten, koren en operahuizen van het voorbije artistieke seizoen.

De Munt, dat in 2011 door Opernwelt werd uitgeroepen tot ‘Opernhaus des Jahres’, bracht met Parsifal de allereerste operaregie van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci. Deze productie werd internationaal geroemd door critici en de dvd-opname ontving enkele maanden geleden nog een prestigieuze prijs van de Franse muziekpers. Eind vorig seizoen regisseerde Castellucci in de Munt Orphée et Eurydice, in coproductie met de Wiener Festwochen, een beklijvende productie die geen mens onberoerd liet: “de knapste, meest overrompelende productie sinds jaren” (De Standaard, 19.06.2014).

Ook dit seizoen is Romeo Castellucci te gast in de Munt, meerbepaald op 4 en 5 oktober met Schwanengesang D744, een geënsceneerd recital met muziek van Schubert, vertolkt door Kerstin Avemo, Valérie Dreville en Alain Franco.

Peter de Caluwe schreef voor het Opernwelt Jahrbuch een persoonlijke bijdrage over Romeo Castellucci, die u hieronder terug vindt.

Terug

De Munt - Romeo Castellucci regisseur van het jaar

Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt de Medaille van Culturele Verdienste van de Portugese regering.

Ma  29  September 2014

Op maandag 29 september 2014 ontving de Belgische choreografe deze medaille in ontvangst uit de handen van Portugees staatssecretaris van cultuur Jorge Barreto Xavier.

Meer lezen

In een persbericht roemt de staatsecretaris Anne Teresa De Keersmaeker als een van ’s werelds belangrijkste namen op het vlak van hedendaagse dans, die, dankzij haar nauwe band met Portugal, bijdroeg tot een sterke verspreiding en verrijking van hedendaagse dans in het land.
De meermalige samenwerking met de Companhia Nacional de Bailado (het Nationaal Ballet van Portugal) en haar residentie als artiest van de stad Lissabon in 2012 zijn enkele voorbeelden die deze hechte relatie met Portugal illustreren.

Anne Teresa De Keersmaeker, die in 2012 als artist in residence in Lissabon verbleef, werd eerder al in andere landen geëerd. Sinds 1996 draagt ze in haar eigen land de titel van Barones, kreeg ze van de Vlaamse regering de 'Prijs voor Algemene Culturele Verdienste', werd ze in Frankrijk benoemd tot 'Commandeur de l'ordre des Arts et des Lettres en in Wenen vereerd met de "Goldenes Verdienstzeichen des Landes Wien (Gouden Orde van Verdienste).

Terug

De Munt - Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt de Medaille van Culturele Verdienste van de Portugese regering.

Streaming Daphne

Ma  22  September 2014

De Munt laat u al haar operaproducties gratis ontdekken op het internet. De dagen na de laatste voorstelling van iedere productie kunt u onze opera’s gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op deze website.

Deze uitzendingen worden mogelijk gemaakt door de steun van onze mecenassen van MMChannel.

Daphne is integraal te bekijken van woensdag 1 (om 20u) tot en met dinsdag 21 oktober 2014.

De Munt - Streaming Daphne

Peter de Caluwe en Paul Dujardin 'doctor honoris causa' aan de ULB

Vr  19  September 2014

De Université libre de Bruxelles (ULB) verleent de titel van Doctor Honoris Causa aan Algemeen directeur van de Munt, Peter de Caluwe en aan Paul Dujardin, Directeur van Bozar.

Meer lezen

Beiden ontvangen dit insigne ter ere van hun inzet voor de cultuur en de culturele instelling die hij leidt.

Een citaat uit de redevoering die Peter de Caluwe vandaag heeft voorgedragen:
"De noodzaak van cultuur is onmiskenbaar; de burger wil cultuur, snakt naar voedsel voor de geest én voor de ziel. Hij beschouwt het als zijn democratisch recht om naast zaken die over onze rijkdom of onze veiligheid gaan ook op het vlak van welzijn gehoord te worden. Cultuur én onderwijs zijn essentiële ingrediënten van dat welzijn. Onwetendheid werkt immers fundamentalisme en uiteindelijk barbarij in de hand, ongecultiveerdheid richt muren op tussen mensen."  - Peter de Caluwe, 19 september 2014

>> de volledige redevoering vindt u hieronder.

Terug

De Munt - Peter de Caluwe en Paul Dujardin 'doctor honoris causa' aan de ULB

MMM 26

Ma  1  September 2014

Audities voor het Symfonieorkest van de Munt

Vr  11  Juli 2014

De Munt organiseert een auditie ter aanwerving van 1 co-leader bij de cello’s.

De Munt - Audities voor het Symfonieorkest van de Munt