Fr  |  Nl  |  En

MyMM
Newsletter

Voornaam
Naam
E-mailadres

Filtreren op media: 

Christianne Stotijn

Interview Christianne Stotijn

De Munt - Interview Christianne Stotijn

Mezzosopraan Christianne Stotijn en haar broer en contrabassist Rick Stotijn treden graag samen op. Ze delen dezelfde vertelkracht, voelen elkaar feilloos aan en zoeken graag de intimiteit van het kamermuziekpodium op. Samen met pianist Joseph Breinl, een van haar vaste begeleiders, ontstond het Trio Stotijn. Voor dit bijzonder innovatieve recital werden niet alleen arrangementen gemaakt van bestaande liederen, er zijn ook twee premières: speciaal voor broer en zus schreven de Amerikaanse componist Ned Rorem en de Nederlandse componist Michel van der Aa nieuwe werken.

Dit is een heel bijzonder programma niet alleen met veel hedendaags werk maar ook nog in een bijzondere bezetting. Hoe bent u daar verzeild geraakt?

Mijn broer Rick, Joseph en ik hebben gezocht naar een programma, dat alle elementen in zich draagt om het publiek te verrassen, uit te dagen maar ook te omarmen: traditie, romantiek, humor, spiritualiteit, virtuositeit en bovenal vernieuwing. Dit betekent dat de rode lijn van het programma begint bij het traditionele, romantische repertoire: liederen van Mikhael Glinka en Maurice Ravel, maar ook van Giovanni Bottesini. Deze negentiende-eeuwse componist is veel minder bekend maar hij schreef heerlijk lyrische, opera-achtige kamermuziek. Hij was zelf contrabassist en gaf dit instrument voor het eerst een eigen stem. Dit smaakte naar meer en daarom lieten we arrangementen maken van liederen van onder meer Mikhail Glinka en van de cabaretachtige stukken van William Bolcom.

Hoe ontdekte u deze Amerikaanse componist?

Ik ontmoette William Bolcom louter toevallig op het Ojai Music Festival in Californië vorig jaar. De pianist Leif Ove Andsnes was er artistiek directeur en hij stelde mij voor om Bolcoms Cabaret Songs uit te voeren, samen met pianist en Bolcom-kenner Marc-André Hamelin. Ik kende deze liederen helemaal niet maar ze bleken een ware ontdekking. Ze zijn origineel en fantastisch geschreven voor de stem en tegelijkertijd heel pianistisch en virtuoos. Het leek ons een fijn idee om enkele Cabaret Songs te laten bewerken voor zang, piano en contrabas. Marijn van Prooijen, contrabassist en componist, en Wijnand van Klaveren, organist en eveneens componist, kweten zich vervolgens op originele wijze en vol humor aan deze taak.

Daarnaast schreven maar liefst twee componisten nieuwe liederen voor u. Hoe ging dat in zijn werk?

De bezetting contrabas-piano-stem is nogal uniek en er bestaan heel weinig originele composities voor deze opstelling. En dus hebben we maar nieuw werk besteld. Het was een grote kans én uitdaging om zowel de oudere, conventionelere en lyrische Amerikaanse componist Ned Rorem, als de veelzijdige en uitdagende Michel van der Aa uit te nodigen om nieuw werk voor ons te schrijven. Een aantal jaren geleden, hoorde ik muziek van Ned Rorem, gezongen door Susan Graham. Ik werd meteen getroffen door zijn lyriek en eigen stijl, die toch vanuit harmonie en traditie is opgebouwd, bovendien heeft Ned al heel wat muziek voor kamerbezetting met zang heeft geschreven. Zijn compositie How Like a Winter op sonnetten van William Shakespeare is heel lyrisch, bijna meditatief. Met landgenoot Michel van der Aa heb ik eerder al samen gewerkt. Hij schreef Spaces of Blank voor mij en het Concertgebouworkest, een werk waaraan hij ook elektronische elementen toevoegde en tegelijk de relatie met de aangrijpende poëzie van Emily Dickinson, Anne Carson en Rozalie Hirs wist te behouden. Michel gaat steeds uit van de tekst en het verhaal en hij bouwde voor dit recital met nieuwe expressiemiddelen voort op het werk van Ned Rorem. Zo koos hij voor de trio-compositie teksten van Carol Ann Duffy. Haar poëzie is veel rauwer, soms bitterironisch, maar net deze duistere kant maakt een sterke combinatie met de specifieke donkere klank van de contrabas mogelijk. Het is grappig vast te stellen hoezeer zijn ritmische, jazzy en door de popmuziek beïnvloede compositie het tegendeel vormt van Rorems werkstuk.

Contrabassist Rick Stotijn is uw broer. Jullie werkten al samen in onder meer Mahler’s Das Lied von der Erde in London en New York. Deelt u met hem ook een artistieke band?

Al jaren lang spreken mijn broer en ik over het idee veel vaker samen te werken, te meer omdat we niet alleen een muzikale taal delen, maar ook humor en ‘adem’. Het is moeilijk uit te leggen, dat besef ik wel, hoe we ‘adem’ zouden kunnen delen, maar we komen tenslotte uit dezelfde creatieve baarmoeder en het lijkt soms wel of we muzikale tweelingen zijn, en een eigen, onderlinge taal spreken, die zonder woorden tussen ons wordt begrepen. Iets waar Joseph vaak om moet lachen. Maar die wederzijdse openheid en vertrouwen stelt ons in staat buiten de lijntjes te kleuren tijdens concerten. En daardoor behouden deze hun frisheid.

Opgetekend door Carl Böting

article - 27.12.2013

 

Christianne Stotijn
Recital

 Drukken

La Monnaie ¦ De Munt
Extra
Muros