MyMM: video's, foto's, artikelsOnline tickets
De Munt - Orphée et Eurydice
De Munt ¦ Seizoen 2014-2015 ¦ Orphée et Eurydice ¦ Intro

Orphée et Eurydice

Christoph W. Gluck / Hector Berlioz

Diptiek Wenen / Brussel

Romeo Castellucci komt na het succes van Parsifal opnieuw naar Brussel met een ambitieus project, op initiatief van de Munt dat hij in twee Europese hoofdsteden zal uitwerken.

Vertrekkend van Christoph Willibald Glucks meesterwerk presenteert hij in Wenen, bij de opening van de Wiener Festwochen, en in Brussel een overpeinzing over liefde en dood. Het Italiaanse Orfeo ed Euridice, de ‘Weense’ versie uit 1762, stelt hij in de loop van mei voor, vooraleer hij in juni in de Munt Orphée et Eurydice brengt, de Franse bewerking door Hector Berlioz uit 1859.

Eén project, twee producties, twee casts, twee orkesten en twee dirigenten. Met Orfeo ed Euridice krijgt B’Rock de kans haar talent te tonen aan het Oostenrijkse publiek. In Brussel debuteert Hervé Niquet aan het hoofd van ons orkest en vertolken Stéphanie d’Oustrac en Sabine Devieilhe de titelrollen.

De Orpheusmythe schetst de onmogelijke terugkeer uit de dood van een vrouw die dodelijk gewond was. Orpheus’ gewaagde tocht door het schimmenrijk, op zoek naar zijn geliefde die hij maar niet kan loslaten, brengt de dichter-muzikant naar de Elysese Velden, een onvermoed, vredig gebied, dat uit aangrijpende landschappen en geluiden bestaat. Dit is voortaan Eurydices wereld. Zo ontdekt Orpheus op zijn reis een verrassende werkelijkheid: een enclave, een beschutte plek, nu eens dichtbij, dan weer ontoegankelijk of onrustbarend, een gebied op de grens tussen leven en dood.

In dit originele tweeluik, in Wenen en Brussel, gaat hij op een poëtische en wetenschappelijke verkenningstocht naar een van de laatste miskende continenten: de menselijke geest, met de buitengewone muziek van Gluck als gids.


Nieuwe productie
Productie De Munt / La Monnaie, Wiener Festwochen
Met de steun van SWIFT
© Alex Saberi / National Geographic
 


De Munt - SWIFT