MyMM: video's, foto's, artikels

 
De Munt - Pierre Debusschere

Pierre Debusschere

Beslissen is de bewustwording van het eeuwige

Opera

Meervoud van opus, het Latijnse woord voor werk, arbeid, een werk.

Het werk, de arbeid en de métiers samen – dit is opera. Een gelaagde totaalervaring die alleen kan bestaan dankzij het zoekende onderhandelen tussen al zijn kunstvormen.

Elke opera-uitvoering kan alleen het resultaat zijn van de diverse expertise van al zijn scheppers. De groep Belgische kunstenaars die we samengebracht hebben rond deze seizoenscampagne van de Munt, is een weerspiegeling van de grote verscheidenheid aan metiers in ons huis en van de talenten en passies die nodig zijn om een opera te creëren.

Bloedend haar, een aquarel van Berlinde De Bruyckere, komt naast de handgesneden rode streng van de papierkunstenaar Côme Perché. De ontwerpen van Anne Demeulemeester tooien de lichamen  van de modellen die dansen in een choreografie van Damien Jalet.

Het huilende masker van Christophe Coppens brengt een dramatische spanning in de lens van Pierre Debusschere. Het collectieve kunstwerk krijgt vorm in het duizelingwekkende creatieve samenspel van visuele kunst, choreografie, design, fotografie en mode.

Alle elementen van dit opus zijn creaties van Belgische kunstenaars met een wereldwijde reputatie – een concept dat aansluit bij de ambitie van de Munt om zijn positie als nationale culturele motor en als internationaal referentiepunt in de operawereld te handhaven.

Een aantal van de kunstenaars die we hebben uitgenodigd, hebben vroeger al meegewerkt bij onze creaties (Debusschere, Coppens, Jalet, De Bruyckere); een aantal zullen dit seizoen opnieuw te zien zijn op ons podium (zoals De Bruyckere met het nieuwe Mahlerproject).

Een aanhoudende dialoog is de basis van deze samenwerking – een dialoog die de opera moet vernieuwen en baanbrekende creaties tot stand moet brengen, waarbij makers uit verschillende kunstvormen betrokken zijn. Met onze artistieke keuzes willen we de monotonie van de mainstream doorbreken. Creëren betekent beslissingen nemen, knopen doorhakken, decideren.

Decideren

van het Latijnse decidere, afsnijden.

Elke tweesprong op ons levenspad dwingt ons tot het nemen van een beslissing. Belangrijk daarbij is niet waartussen we moeten kiezen, maar wel hoe we als individu tot die keuze komen. Het gaat erom hoe we het nemen van een beslissing ervaren. Elke beslissing confronteert ons met ons individuele bestaan en maakt onze impact op ons eigen leven en het leven van de anderen tastbaar.

 “De werkelijkheid biedt ons zo’n overvloed dat we onmiddellijk een deel moeten wegknippen, vereenvoudigen”. Dat schrijft Henri Cartier-Bresson, de meester van de spontane fotografie en initiatiefnemer van het eerste fotografencollectief. “De vraag is of we altijd wegknippen wat weg moet.” Beslissen betekent snijden in keuzes – jezelf de weg ontzeggen naar andere mogelijkheden;  het vluchtige wegsnijden van het uitgesprokene, het ongrijpbare van het welomlijnde, het bijkomstige van het cruciale.

Het is beangstigend, het is moeilijk, het is bevrijdend. Angst voor de gevolgen, de last van de verantwoordlijkheid die erop volgt, maar ook de bevrijding na de genomen beslissing – die gevoelens gaan vaak gepaard met het beslissingsproces. “Een beslissing maakt ons met een schok wakker uit de sluimer van de monotonie,” schrijft Søren Kierkegaard in Durf te Beslissen.

Kierkegaards filosofische gedachte heeft ons geïnspireerd tot dit project. “Een beslissing breekt de ban van de gewoonte. Een beslissing breekt de lange ketting van vermoeide gedachten. Een beslissing spreekt zijn zegen uit over zelfs de zwakste aanzet, zolang het maar een echte aanzet is. Beslissen is de bewustwording van het eeuwige.” Onze beslissing is dat we het podium van onze seizoenscampagne willen gebruiken om collectief en visueel in te gaan op Kierkegaards oproep. Dit is arbeid; dit is ons opus.

De seizoenscampagne 2016-17 van de Munt werd gecreëerd door een collectief van Belgische kunstenaars:

  • Christophe Coppens
  • Pierre Debusschere
  • Berlinde De Bruyckere
  • Anne Demeulemeester
  • Pierre Daras
  • Damien Jalet
  • Côme Perché

 

© Pierre Debusschere

Extra
Muros