MyMM: video's, foto's, artikels
 
De Munt - Shell Shock

Shell Shock

Bezoek aan de tentoonstelling «Shock! 1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?» in de Koninklijke Bibliotheek van België
+ Dossier voor de leerkracht
+ Voorgenerale repetitie van Shell Shock opera van Nicolas Lens in de Munt

Shock 1914! Hoe ervaarden de mensen 100 jaar geleden de eerste inval van de Duitsers? Hoe werden ze op de hoogte gebracht van deze feiten? Hoe werd het nieuws gemaakt en hoe zouden wij vandaag de Duitse overrompeling in de krant brengen? Ondervind het aan den lijve in de workshop “making the news” en een bezoek aan de tentoonstelling Shock! 1914 … Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

Of je het shell shock of posttraumatische stressstoornis noemt, oorlog slaat zware psychische wonden. Honderd jaar na het uitbreken van de Grote Oorlog biedt de wereldcreatie van Shell Shock jongeren de kans om de psychische schade die dit conflict aanrichtte beter te begrijpen. Anonieme getuigen vertellen in verschillende taferelen over de Grote Oorlog, de traumatische ervaringen en de stress die deze horror met zich meebracht. Poëtische teksten van Nick Cave werden door de Belgische componist Nicholas Lens op muziek gezet. In twaalf gedichten of canti evoceert hij de anonieme protagonisten van de oorlog: soldaten, moeders, wezen, gevangenen, deserteurs, …
Uit de getuigenissen van deze personages klinkt de universele roep naar een meer menselijke en vredevolle wereld.
Regisseur voor deze productie is de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Deze productie is in meerdere opzichten uniek. Het ontdekken van muziek en hedendaagse dans gaan hier hand in hand met poëzie en geschiedkundige gebeurtenissen.

Dit werk, in opdracht van de Munt, werd opgenomen in de officiële agenda van het Federale Organisatiecomité ter Herdenking van WO I.

 

Praktische info

- bezoek tentoonstelling + workshop in de Koninklijke Bibliotheek van België vanaf 15 september
- tot 28 deelnemers 135 euro (2u workshop + 1u15 tentoonstelling met gids)
- gratis dossier voor de leerkracht ter voorbereiding van de opera
- voorgenerale repetitie in de Grote Zaal van de Munt op woensdag 22 oktober, 19u
- 7 € per leerling

>> inschrijvingen

Extra
Muros