MyMM: video's, foto's, artikelsOnline tickets
De Munt - Bezoek vioolbouwer & MIM
De Munt ¦ MM Extra ¦ Bezoek vioolbouwer & MIM ¦ Intro

Bezoek vioolbouwer & MIM

For MM Friends

Ter voorbereiding van het concert La Pulcinella met Ludovic Morlot verdiepen we ons iets meer in de wereld van de muziekinstrumenten.

De MM Friends krijgen de exclusieve gelegenheid een bezoek te brengen aan het atelier van Jan Strick, vioolbouwer en expert bij het parket van Brussel. Vioolbouwer Jan Strick runt al meer dan twintig jaar samen met zijn collega-strijkstokmaker Pierre Guillaume het ‘Maison Bernard’, dat in het hart van Brussel gelegen is, in de kunstwijk van de Zavel, vlakbij het Koninklijk Conservatorium.

Jan Strick studeerde in Frankrijk in de ateliers van Michel Cune, Jean Bauer en Cognier Terrier en is daardoor een grote kenner van de Europese vioolbouw van de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Hij is vooral gespecialiseerd in het schatten van en in de studie over instrumenten uit de Vlaamse vioolbouw.

We wandelen voor de lunch naar het schitterende dakterras van het MIM, Muziekinstrumentenmuseum. Daarna neemt een gids ons op sleeptouw voor een rondleiding in het Instrumentenmuseum rond het thema “De Geschiedenis van het Orkest”.

De geschiedenis van het orkest hangt nauw samen met de oorspronkelijke functie van de muziekinstrumenten en hun plaats in de maatschappij. Wij reconstrueren het verhaal van het orkest, van de stadsmuzikanten uit de Renaissance tot de symfonische mastodonten van de 19de eeuw.


 

   
Extra
Muros