MyMM: video's, foto's, artikelsOnline tickets
De Munt - Immersion
De Munt ¦ MM Extra ¦ Immersion ¦ Intro

Immersion

Krzysztof Warlikowski

Ter gelegenheid van de nieuwe productie Don Giovanni nodigen de Munt en Krzysztof Warlikowski u uit op een uitzonderlijke avond, De begraven herinneringen van Warschau. De nauwe band tussen cultuur en maatschappij.

De identiteitsvraag is de kern van het werk van deze Poolse artiest. Naar aanleiding van de opening van het nieuwe Museum voor de Geschiedenis van Poolse Joden Polin in Warschau, gewijd aan de geschiedenis van de Pools-Joodse cultuur, wil Warlikowski een reflectie houden rond identiteit, cultuur en maatschappij.

Wat is de relatie die deze verschillende realiteiten verbindt of zou moeten verbinden? Welke wederzijdse invloed hebben cultuur en maatschappij op elkaar?

We plaatsen deze avond graag in een Europese en niet alleen in een Poolse context.

Met:
Aleksander Smolar is een Poolse politicoloog en journalist. Hij was raadgever van de eerste democratisch verkozen Poolse president Tadeusz Mazowiecki. Momenteel is hij voorzitter van de Fondation Batory en stichtend lid van de European Council of Foreign Relations.

Barbara Kirschenblatt-Gimblett is een Poolse intellectuele geboren in 1942 in Canada. Als specialist Joodse Studies was ze gedurende meer dan 20 jaar professor aan de New York University en is ze momenteel de bestuurster van de permanente collectie van het Polin Museum in Warschau.

De Pool Jurek Kuczkiewicz leeft en werkt in België. Als journalist bij Le Soir is hij verantwoordelijk voor de buitenlandse en Europese zaken van dat dagblad. Zijn onlangs verschenen boek Pologne : la noblesse de la terre behandelt de Poolse identiteit.

Joël Kotek is een Belgische politicoloog en historicus. Hij is docent in politicologie aan de ULB en IEP in Parijs. Zijn werk is gewijd aan volkenmoord, anti-semitisme en nationalisme, maar ook aan de opbouw van Europa.

Beatrice Delvaux modereert deze avond. Als voormalig hoofdredacteur van Le Soir, levert ze er nu vooral de hoofdbijdragen in die krant.


In samenwerking met Pools Instituut – Dienst Cultuur van de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel
© PP Hofmann
 

   
Extra
Muros